Почетак године за Ђоковића је свакако био условљен турбулентним догађајима који су се одиграли у Аустралији, након одлуке да одбије вакцинацију. Три месеца након што је најбољи српски тенисер пуштен из имиграционог хотела "Парк" у Мелбурну, држава Аустралија на слободу је пустила 20 миграната од којих су многи годинама били заточени у сличним установама широм овог континента.

Ова земља деценијама вешто је скривала закулисне радње и потресне животне приче далеко од очију јавности. У гротескне судбине уверио се и краљ "белог спорта" када је слетео на тло Мелбурна.

Власти Аустралије пребациле су га у озлоглашени смештај за мигранте и медији широм планете почели су да извештавају, не само о Новаку, већ и о другим људима који су обитавали у тим нељудским условима.

Кључан фактор у помиловању ових недужних људи била је репутација Новака Ђоковића и његова одлучност да као и много пута у каријери и када му је најтеже скрене пажњу на оне којима је помоћ најпотребнија.  

- Три месеца откако су светски медији пратили Новака Ђоковића како долази и одлази из хотела "Парк", избеглице које су биле затворене заједно са њима коначно су на слободи. Нажалост, ови мушкарци су непотребно били заточени више од две године у хотелима у Аустралији. Кашњење у њиховом пуштању је неопростиво, као и задржавање других избеглица у другим центрима широм државе - навео је Грејем Том, саветник за избеглице.

Управо један од тих људи, момак који је био лишен слободе девет година желео је да упозна домовину његовог хероја и спасиоца. Момак по имену Карим био је специјалан гост на српској слави, а један православни свештеник представио га је дивним речима. 

- Добро је да смо се сетили нашег Новака, али и да смо се сетили свих оних који су нам махали са прозора. Једна од њих, дечко који је провео девет година иза затворених врата и закључаног прозора, уз знак захвалности богу, молитвама као и Новаку Ђоковићу изашао је оданде. Његово име је Карим, он је Курд, он је грађанин наш као што смо и ми браћо и сестре. Дошао је данас овде на нашу славу да се захвали и да се ми њему захвалимо једим аплаузом за поштовање које нам је указао.

Карим је бојажљиво пришао микрофону и обратио се присутнима.

 

 

- Срећан сам да сам овде. Људи у Србији су дивни и осећам их као моју породицу. Био сам тамо девет година без разлога, било је јако тешко. Био сам без своје породице све те године, а сада сте сви ви моја породица захваљујући Новаку.

Била је ово још једна потврда да оно највеће што ће остати иза Новака нису гренд слем титуле и недеље проведене на врху АТП листе, већ сви они морални кодекси и животни идеали којима је увек ненаметљиво чинио добра дела.

(Новости)

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".