Прво се то догодило у мају када су чак 137 детета добила стомачни вирус током рекреативне наставе, затим 13. јуна када су се тегобе јавиле међу александровачким основцима након екскурзије, да би се сада слична ситуација догодила и са предшколсцима из Београду, а троје деце је и даље хоспитализовано.

Према сазнањима Блица, деца из предшколске установе "Бошко Буха" на Палилули у Београду почела су лоше да се осећају три дана од рекреативне наставе на Дивчибарима. Чак 25 од 75 деце добило тешке стомачне тегобе и температуру, док су поједини случајеви захтевали и стручну помоћ.

Како су из ПУ "Бошко Буха" потврдили за лист, након боравка на летовању вртићке деце на Дивчибарима, чак 25 деце добило је симптоме као што су повраћање, дијареја и висока температура, и то само три дана након повратка за Београд.

- До сада је троје деце хоспитализовано и код њих је потврђена салмонела. За остале чекамо резултате. Обавестили смо о томе Градски завод за јавно здравље у Београду и Ваљеву, раде се све неопходне анализе и сви очекујемо информацију о узроку тегобе код деце - званично је саопштено Блицу из ПУ "Бошко Буха".

Фото: З. Кнежевић

 

Мајка дечака од 6,5 година који је међу децом зараженом овим вирусом, прича за Блиц како је за сада ипак само претпоставка да је до заражавања дошло током рекретивне наставе, међутим, да су симптоми салмонеле код њеног детета постали видљиви и интензивно почели након што се малишан вратио са исте, тачније у суботу увече на недељу. А није био једини.

- Надам се да ће се утврдити како је до овог заражавања дошло. Ја сама не знам са сигурношћу. Дете је мало, оно је поменуло да су једног јутра за доручак имали кајгану, али то није потпуно сигурно - говори мајка и додаје како су јој и лекари након урађених налаза потврдили да је у случају салмонела, иако нису засигурно могли да кажу о ком типу је реч.

Мајка даље истиче како је сада детету много боље, и да после два паклена дана, коначно могу да одахну и да се опусте, јер је, како каже, најгоре прошло.

- Детету је у протекла два дана било јако лоше. Имало је крваву дијареју и температуру од 39,8. Међутим, сада је сасвим другачија ситуација и дете се много боље осећа. Јутрос је устао сам и то је велики помак - говори она.

Поред њеног сина који је добио вирус, још двоје деце, његових вршњака који су били са њим на рекреативној настави, убрзо потом добили су симптоме салмонеле и такође су доведени на Институт.

- Њихови налази још увек нису стигли и не зна се да ли је и код њих у питању салмонела, међутим, они су сви били заједно, а у симптоми су слични, тако да претпостављам да је и у њиховим случајевима реч о салмонели - говори мајка.

Фото: Профимедиа

 

Лист подсећа да је 25. маја стигла је информација да је чак 137 детета, односно ученици 3. и 4. разреда, као и троје наставника ОШ "Јован Миодраговић" из Београда добили су стомачни вирус током рекреативне наставе у Сокобањи, те су се услед тегоба вратили кући.

Како су тада казали родитељи, деца су најпре почела да се жале на бол у стомаку, али ситуација није деловала озбиљно све док нису неки од њих добили пролив и температуру.

Недуго затим, тачније 13. јуна готово идентична ситуација догодила се и са александровачким основцима након екскурзије у Нишкој Бањи, када се због стомачних тегоба 76 ученика нижих разреда Основне школе "Иво Лола Рибар" јавило Дому здравља у том граду.

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".