Црна Гора, Албанија и Северна Македонија подржавају иницијативу да Украјина добије статус кандидата за чланство у Европској унији, саопштено је данас на заједничкој прес конеренцији председника Украјине Володимира Зеленског и премијера Црне Горе и Албаније, Дритана Абазовића и Еди Раме.


Зеленски је рекао да је свестан да је Црна Гора мала земља, која лимитирано може да помогне кад је у питању хуманитарна и војна помоћ, али да "где има воље, има и начина".

- Започели смо дијалог и то је врло битно. Земља која је у рату као Украјина има много проблема. Сваког дана је на стотине рањених. Апел за помоћ је упућен и Црној Гори, али и свим другим партнерима - казао је Зеленски, пренеле су подгоричке Вијести.

Фото: Профимедиа

 


Он је додао да је битно што има подршку земаља чланица НАТО-а, јер је питање безбедности приоритет и да би Црна Гора, Албанија и Северна Македонија могле, као чланице НАТО-а, питање безбедности Украјине да поставе на састанцима Алијансе.

Абазовић је рекао да је посета Кијеву морална и политичка обавеза, и да украјински народ у неку руку у овој ситуацији "чини чуда".

- Ви се борите за принципе и могућност избора начина живота. Имате подршку Црне Горе да у складу са жељом ваших грађана постанете део европске фамилије - навео је црногорски премијер.

Он је казао да је најбитније да рат стане, како би се спречила даља смрт и девастација, а да се након тога нада почетку обнове Украјине, и да ће Црна Гора помоћи колико год буде могла.

Фото: Профимедиа

 

- Ово је порука и великим силама да станемо сви на исту страну када је у питању одбрана демократских принципа - рекао је Абазовић.

Он је, како је пренео портал РТЦГ, снажно подржао Украјну и најавио да ће Црна Гора помоћи тој држави у складу са својим могућностима.

Абазовић је рекао је да је Зеленском пренео поруку да Црна Гора снажно подржава украјинске ЕУ интеграције и да је спремна да подржи Украјину и војно и финансијски.

Абазовић, Рама и Зеленски су најавили и заједничку изјаву којом ће подржати ЕУ будућност Украјине.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".