Ипак не желећи да улазимо у веродостојност пикантерија овековечених у књизи "Телохранитељ" Мајкла Френсиса (код нас објављена у издању "Лагуне"), човека који је телом штитио светске звезде рокенрола од френетичних напада обожавалаца и спречавао неугодности на вишемесечним турнејама, бивајући притом сведок, рецимо, хапшења Пола Макартнија у Јапану због поседовања наркотика или шкрипања кревета док је Џон Бонжови имао односе са Самантом Фокс, остављајући све то за неку другу прилику, осврнућемо се само на помињање концерта групе Кис на Београдском сајму, 4. јуна 1997. године, и његово више него сензационално искуство!

Тог момента, Мајкл је изрекао да га је том приликом рекетирао Жељко Ражнатовић Аркан затраживши под претњом пиштољем 5.000 долара (!) како би отворио писту аеродрома на којем су сва светла била погашена (!) и дозволио им да напусте Србију! Ипак, кренућемо редом пратећи његово, у приличној мери, извитоперено сећање на времена када и нисмо били баш у прилици да због разноразних околности уживамо у наступима велик музичких имена...

Фото: Архива Новости

 

Како се наводи, за почетак, тражио је од организатора додатно осмочлано обезбеђење, што је, како тврди, и добио. И тада креће заплет, какав не би био ни да живимо у Занзибару, а ми вам преносимо само најзанимљивије детаље...

- Загледам једног од њих - глатко обријан, згодан мушкарац од четрдесетак година, који изгледа као да уме да брине о себи и који је ту очигледно главни. Рукује се са мном и каже: "Добро дошли у Београд. У сигурним сте рукама".

Фото: Архив Борбе

 

Аркан - од пријатеља до рекеташа

Без обзира на велики страх и нервозу, Мајкл је задивљен додатном пратњом која их је безбедно спровела до "Интерконтинентала"...

- Одлазим да проверим обезбеђење на месту одржавања концерта у пратњи нашег новог пријатеља и његових људи и не могу а да не приметим колико га поштују сви поред којих смо прошли. На лицу места атмосфера је напета... Наоружани момци слободно шетају унаоколо и међу екипом се шире разне гласине да је у прошлости хала коришћена за погубљења (!)... Имамо још сат времена пре него што бенд буде спреман, тако да мој пријатељ (Аркан, прим. ФИС) и ја идемо на вечеру у ресторан хотела. Док разговарамо, све ми се више допада... Каже ми да му је жена певачица и да ће доћи на концерт.

Тада је уследио наступ, светла на сцени се гасе... Следи кулминација...

- Засад је све добро. Али како се приближавамо аеродрому, схватам да је у мраку, што је чудно. Комби се зауставља испред једноспратнице и наш нови пријатељ нас уводи унутра... Како прелазимо праг, пријатељска атмосфера се мења и изненада постаје заиста непријатно. Наш пријатељ ме води позади, на прилаз писти, далеко од зграде, у мрак, где смо он и ја сами.

- Аеродром је затворен, каже ми. Потребно му је пет хиљада долара да би отворио писту и дозволио нам да полетимо. Те паре нису за њега, уверава ме, него за похлепну ђубрад која управља аеродромом (!)... Очи су му хладне и не заваравам се ноншалантношћу с којом држи пиштољ (!).

Потом му у мислима дођоше жена, ситна деца...

- Наш рачуновођа пружа ми две хиљаде долара, све што имамо у кешу... Десет минута касније смо на сигурном у свом авиону, остављамо Београд иза себе...

Фото: Профимедиа

 

И за трилер - много је

Све је то била мала временска збрка у Френсисовој глави уочљива и на самом крају...

- Неколико месеци касније у Њујорку (Аркан је убијен након две и по године, прим. ФИС) гледамо вести у хотелу кад се на наше огромно изненађење на екрану појављује наш насмешени пријатељ изнуђивач. Откривамо да је то Аркан, вођа озлоглашене српске добровољачке паравојне формације зване "Тигрови"... А сада је мртав, непознати нападачи изрешетали су га кишом метака у истом хотелу у ком сам за вечером уживао у његовом друштву. То беше човек у чије смо руке поверили своје животе. Погледали смо се међусобно и сложили се да је то било најбоље могуће потрошених две хиљаде долара.

Све ово би био одличан трилер, нема шта. Само... Изгледа да у поднаслову књиге није безвезно исписано "Десна рука рокенрола". И те како нас је дотакао том својом десницом, па мало горе, мало доле... Свршетак.

Фото: Профимедиа

 

Организатори: Све су то измишљотине!

Ипак, организатори тог концерта веома се добро сећају свих појединости и категорично демантују тврдње Мајкла Френсиса да су ангажовали Аркана, додавши да су имали своје лично обезбеђење, које је предводио црнац (А Мајкл то није, прим. ФИС):

- То нема везе са животом! Нису тражили никакво додатно обезбеђење, нити су имали посебних захтева. Сами су букирали и хотел и лет...
За наступ групе Кис продато је свега три хиљаде улазница, све је протекло без иједног инцидента, а за ред и мир била је задужена београдска фирма "Инекс безбедност".

Фото: Профимедиа

 

- Заиста његови наводи немају основа. Концерт је прошао феноменално, није било никаквих проблема - истичу у "Инексу", а на Мајклову констатацију да су "наоружани момци слободно шетали унаоколо" одречно су одговорили:

- Таман посла да носимо оружје на таквим местима!

(Курир)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".