Генерални секретар НАТО пакта Јенс Столтенберг истиче да је Шведска направила велике кораке у испуњавању Турских захтева за прихватање њеног чланства у савезу.

- Поздрављам то што је Шведска већ почела да мења своје антитерористичко законодавство и што ће обезбедити да правни оквир за извоз оружја одражава будући статус чланице НАТО са новим обавезама према савезницима - изјавио је генерални секретар Северноатлантског савеза.

Фото: Јутјуб принтскрин/Фоx Неwс

 

Он сматра да то представља два битна корака у промени турског мишљења.

Магдалена Андерсон, премијерка Шведске, наводи да је њена земља изменила регулативу о тероризуму, те да је у току процес даљег пооштравања.

- Од првог јула такође ћемо имати још јаче законодавство када је у питању борба против тероризма. Дакле, овде се не доводи у питање колико снажно Шведска реагује на тероризам и да смо вољни да допринесемо борби против тероризма - изјавила је Андерсонова.

Шведска је, заједно са Финском, аплицирала за чланство у НАТО, као одговор на сукоб Русије и Украјине, а Турска је стопирала процес учлањења због тога што поменуте земље подржавају курдске милитанте и друге групе окарактерисане као терористикче.

БОНУС ВИДЕО

 

 
 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".