Посебно одељење за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду донело је наредбу о спровођењу истраге против глумца и продуцента Горана Шушљика због сумње да је извршио кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица и прибавио противправну имовинску корист у износу од 5.840.021 динара продуцентској кући - привредном друштву "Еyе то Еyе", чији је он директор и одговорно лице.

Фото: Тањуг/АП

 

Постоје основи сумње да је Шушљик, као одговорно лице “Еyе то еyе”, која је била продуцент филма “Јужни ветар” искоришћавањем и прекорачењем граница свог овлашћења употребио фалсификоване рачуне и документацију за правдање дела средстава којима је Филмски центар Србије (ФЦС) финансирао део производње поменутог филма.

Према уговору, између ФЦС и продуцентске куће “Еyе то еyе”, средства за прозиводњу филма у укупном износу од 19.250.000 динара, ФЦС исплаћује “Еyе то Еyе” у уговореним траншама, по завршетку одређене фазе производње филма “Јужни ветар”, а трошење средстава добијених у свакој транши Шушљик, као одговорно лице добитника средстава, мора да оправда ради добијања следеће транше новца од ФЦС.

Шушљик је, како га оптужују, 13. јануара 2017. године у просторијама ФЦС, доставио рачуне неистините садржине заједно са документом под називом “Правдање средстава за филм Јужни ветар” који представља спецификацију трошкова за до тада утрошена средства од 9.625.000 динара.

Он је заправо исправне рачуне о извршеним услугама више привредних друштава, који су били су издати 2015. године за потребе производње серије “Чизмаши”, чији је такође био један од продуцената, употребио за сачињавање фалсификованих рачуна, приликом правдања средстава за “Јужни ветар”, ради добијања следецхе транше.

На тај начин је, како се сумња, створио привидан правни основ за правдање добијених средстава од ФЦС, а део утрошених средстава од 5.840.021 динара искористио је за потребе своје фирме, уместо за продукцију филма Јужни ветар , у ком износу је прибавио противправну имовинску корист наведеном привредном друштву.

Саслушање осумњиченог заказано за почетак следећег месеца у просторијама Вишег јавног тужилаштва у Београду.

Кривичну пријаву против осумњиченог тужилаштву је поднела је Управа криминалистичке полиције, Одељење за борбу против корупције.

- Шушљик је једноставно прао новац, извлачио паре, предавао дупле, фалсификоване фактуре и уговоре - тврди редитељ Аврамовић.

- Папире којима маше Аврамовић нисам ја потписао - одговара глумац и продуцент.

(Курир.рс) 

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Снимање филма ''Јужни ветар''

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".