То је празник који представља рођендан хришћанске цркве, а слави се 50. дан после Васкрса, па се зове и Педесетница. После Христовог вазнесења ученици су остали у Јерусалиму и у једној соби на Сиону често су се окупљали и заједно се молили Богу очекујући с нестрпљењем обећанога Утешитеља, Духа Светога, који од Оца исходи.

Место Јуде Искариотског међу дванаесторицом, коцком је било попуњено место - Матијом. На Педесетницу сви су били заједно, кад хука испуни сву кућу и показаше се огњени језици који се спустише на сваког од апостола. Изашавши на кров од куће, проговорили су и проповедали окупљеном народу језицима које до тада нису знали, тако да су их сви окупљени, чак и иноверни, разумели. Три хиљаде људи на овај дан поверовало је проповеди апостола и крстило се.

Овај дан се сматра даном рођења Цркве Христове.

Како су на празник Педесетнице Јевреји, уједно и апостоли у ону Педесетницу, украшавали своје куће грањем, цвећем и травом подсећајући се на време кад су после ропства лутали са Мојсијем по пустињи и живели у колибама од грања и лишћа, и данас се на празник Силаска Светог Духа на апостоле православне цркве испуњавају травом и цвећем од кога се плету венчићи.

Народна веровања

Народна веровања на овај дан су различиа у различитим крајевима Србије, међутим има неких која се "поклапају".

На други дан Духова нипошто ништа у кући не сме да се обавља од тежих послова, нити са иглом, јер се овакво понашање сматра непоштовањем апостола и светаца и необраћањем пажње на њихове речи.

У Западној Србији, пак, обичај је да се на овај дан укућани сете преминулих у тој години и приреде им симболичну трпезу како би сачували дом од злих сила. 

Обичај је и да се на самој хумци послужује храна (панаија) за душу умрлог.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".