Холанђанка која је у 101. години дочекала да јој врате слику коју су током Другог светског рата нацисти украли њеном оцу, одлучила је да то ремек дело чувеног холандског сликара прода у Лондону преко Сотбија и породици обезбеди материјалну помоћ.


Након што је шест месеци дуга процена завршена, Шарлот Бишоф ван Хемскерк је слику послала на аукцију у Сотби и очекује се да би 6. јула за њу могла да добије између 30.000 до 50.000 фунти (између 35 и 58 хиљада евра), преноси Гардијан.

Шарлот која се придружила холандском покрету отпора, никада није губила наду да ће пронаћи портрет Стивена Волтерса из 1683. који је насликао Каспар Нетшер, холандски мајстор чије се слике налазе у Националној галерији у Лондону.

Портрет је красио дом њеног оца у Арнхему, који је био лекар и директор дечије градске болнице, а који се крио од нациста јер је одбијао њихова наређења.
Након немачке инвазије на Холандију, слику је чувао у банци у Арнхему, мислећи да ће тамо бити безбедна, али су нацисти у време пљачке, разарања и пустошења провалили у трезоре и однели је.

Како Гардијан пише, 1944. године, савезничке снаге су покренуле операцију у којој је британска ваздушно-десантна дивизија покушала да заузме стратешки важан друмски мост преко Рајне у Арнхему, као што је приказано у филму Недостижни мост.

Усред ратног хаоса, слика је нестала без трага, и нико није знао где је пуних 75 година.

Захваљујући напорима Комисије за опљачкану уметност у Европи са седиштем у Лондону, установљено је да се слика појавила у галерији у Дизелдорфу средином 1950-их година, да је продата на аукцији у Амстердаму 1969. и да је потом завршила код приватног колекционара у Немацкој 1971. године.

Преговори са колекционаром довели су до тога да је слика враћена Шарлот Бишоф ван Хемскерк 2021.

ГАЛЕРИЈА: Логор Црвени крст - нишко стратиште

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".