Прво полувреме меча између домаћег ОФК Београда и Динама из Загреба било је кобно за четрдесетседмогодишњег Николу Николића из Београда, док је двадесетак људи завршило у београдским болницама.

После изненадне провале облака, гром је ударио у северну трибину стадиона. У првом тренутку неколико хиљада навијача није ни било свесно да су били мета грома, пошто су сви покушавали некако да се заштите од огромне количине падавина која се сручила на Карабурму. Тек када је почео да се празни део стадиона где се догодила несрећа схватили су о чему се ради.

Из Хитне помоћи врло брзо су стигла бројна возила, али нажалост, Николи није било помоћи. Остали повређени навијачи прошли су са тежим и лакшим траумама.

На интерном одељену ВМА примљена су четири повређена, и то један војник и три цивила. Према речима лекара, они су се осећали добро, али су, ипак, преспавали ноћ у болници због шока и праћења здравственог стања.

Једном навијачу је запаљено око због пролаза струје и он је са ВМА пребачен у другу здравствену установу. Ова група људи налазила се даље од удара грома и њима није била неопходна даља хоспитализација.

Фото: Јутјуб принтскрин/Klavi Jatura

 

На ноћно пријемно одељење стигло је 10 повређених са Омладинског стадиона, али је задржано само троје ради даљег лечења. Према речима дежурног лекара др Марије Ђерковић један од њих био је у прилично тешком стању, радник Милорад Тодоровић (23).

Новине су тог септембра писале о храбром студенту Воји Мирковићу који је био један од најприсебнијих тог дана на стадиону и он је међу првима притекао у помоћ повређеним навијачима.

– Био сам на пет до десет метара од места где је ударио гром – причао је Воја репортерима. – Људи су се разбежали, а и ја са њима. У почетку нисмо знали о чему се ради, али сам се врло брзо вратио. Двојици сам дао вештачко дисање, а један од њих био је Нишлија.

Докторка Ђерковић је објаснила да је већина отпуштених пацијената претпела само лакше повреде, углавном су осећали болове у мишићима и било им је потребно дан-два мировања.

На Неурохируршкој клиници Опште државне болнице примљена су три повређена навијача. Двојица су била у добром стању, док је трећи имао извесних потешкоћа.

Они се удара грома нису сећали већ само тренутка када су подигнути и пребачени у кола хитне помоћи. И на Хируршку клинику Медицинског факултета те недеље стигла су два пацијента са Карабурме. Један од њих био је петнаестогодишњак, а други Остоја Војковић. Обојица су претпела удар струје и једино код њих су могле да се очекују озбиљне компликације.

Ова несвакидашња несрећа отворила је многобројна питања, а најчешће се у ондашњим медијима полемисало да ли су и колико посетиоци масовних културних, спортских и других скупова безбедни.

Док су уживали у вратоломијама омиљених фудбалера, боксерским мечевима, ауто-тркама, нико није ни помишљао на незгоде које могу том приликом да их задесе, а што је најгоре о томе нису помишљали ни организатори. Све је, тако рећи, било препуштено случају.

– Годинама смо преговарали са управама спортских клубова и стадиона, али на разумевање нисмо наишли. О осигурању гледалаца нико није ни помишљао – говорио је за „Вечерње новости” Воја Шамшаловић, шеф одељења за осигурање од последица несрећних случајева Градског осигуравајучег завода.

Теренски службеници осугурања често су обилазили спортска борилишта и преговарали са организаторима, али готово увек без икаквог успеха.

Нудили су им један до пет динара по улазници за осигурање, а у случају несреће обећавали исплате милионских сума. Наводили су, примера ради, да би за смрт на позоришној представи уколико се издвоји динар по улазници, породица могла од осигурања касније да наплати и до два милиона динара.

Фото: Јутјуб принтскрин/Klavi Jatura

 

– На фудбалским утакмицама је могућност за несрећу већа, па би и улог морао да буде већи. Тако би за пет динара по карти навијач који би трајно остао онеспособљен за рад добио такође око два милиона динара – говорили су у Заводу.

Каква таква решења су постојала, али шездесетих није било слуха за овакав вид осигурања.

Меч између ОФК Београда и Динама остао је тако, нажалост, заувек забележен у историји клуба са Карабурме уместо по резултату и бравурама играча, по несвакидашњој трагедији.

(Калдрма)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".