Кнез, млађим генерацијама вероватно познатији као отац Ксеније Кнежевић из групе "Хурикејн", дао је интервју за "ТВ Новости" почетком 2001. године

Како је тада причао о породици, каријери и плановима за будућност, прочитајте у чланку из "ТВ Новости" који вам овога пута преносимо у целости:

Два прва места на фестивалима у Будви, један Златни хит ТВ новости на Месаму, четири Златне палме, неколико Оскара популарности и Мелка, албум године НС плуса итд, део су разлога зашто је Ненад Кнежевић Кнез свој пети албум назвао „Далеко–високо“. Други разлог је неоспоран квалитет музике, текстова и продукције, а трећи – Кнежева жеља да се овом плочом дистанцира и од лоше рок алтернативе и од накарадне имитације поп музике. Да би све ово постигао, између прошле и ове плоче направио је најдужу паузу у каријери, чак две и по године. Али, исплатило се.

Фото: репринт ТВ Новости

 

- Временска дистанца између мојих плоча до сада је била између годину и по и две, јер ми је толико времена било потребно да бих на миру могао да изгурам целу плочу, одрадим турнеју и припремим нови материјал. Познат је мој принцип рада. Ја настојим да све песме са плоче изгурам као хитове, а не као неки други направим два-три хита док је остало само допуна. Зато се моје плоче јако дуго продају – прича Кнез.

Тај нови албум, „Далеко–високо“, неки оцењују као најбољи у певачевој каријери. А шта он сам мисли.

- Пре бих употребио термин најкомплетнији. На плочи се налази 12 нових и две бонус песме, а у раду је учестовало пуно људи. Прву песму за ову плочу, „Вјеруј“, радио сам са групом „Ортодокс Келтс“, на другој („Огледалце“) сарађивао сам са Ревијским и џез оркестром РТС-а и дечјим хором „Зјездице“, итд. Готово да нема песме око које није аганжована гомила гостију. Плоча је стилски веома шарена. Желео сам да дотакнем што више стилова: соул, фанки, етно, итд. А све је то упаковано у квалитетни поп. Морао сам да се издвојим из ове поплаве лоше рок алтернативе која притиска са једне стране, и криминалног поп звука који упорно форсира један клан.

Плочу су издале две диско куће: „Сити рекордс“ из Србије и „Горатон“ из Црне Горе. То је редак примерак сарадње у овим временима. Како је до ње дошло?

Фото: репринт ТВ Новости

 

- Има и трећи издавач, „Наратон“, за Републику Српску и Муслиманско-хрватску федерацију. Са Словенцима, нажалост, нисам успео да склопим посао, а што се тиче Македоније, ту ће плоча бити извезена. Али, нема то никакве везе са политиком. На овај начин желео сам да онемогућим пирате. Тржишно гледано, много је мудрије објавити за обе куће у обе републике, него да ме пирати у Црној Гори покраду. „Горатон“ је млада кућа- Прво су објавили Здравка Чолића, а ја сам им друго издање. По природи сам аполитичан и пре свега ме интересују музика и бизнис, а овакво решење је, по мени, било најмудрије.

Круже прича да је ексклузивцима „Сити рекордса“ забрањено да се појављују на другим медијима осим Пинка. Да ли је тако и у Кнежевом случају, има ли проблема те врсте?

- Мени нико никада из Ситија или Пинка ни једном једином речју није спомињао никакве врсте забране. Лично, тако нешто никада не бих ни допустио да се догоди, да ме неко условљава било чиме. Са мном су сви из Пинка врло коректни. Знају да имам пуно пријатеља по другим медијима и да то пријатељство нећу да кварим. Можда други имају таквих проблема, то не знам, нити ме занима. Ја чувам свој образ.

Кнеза сматрају најпопуларнијим црногорским певачем. Да ли је то остварење његовог дечачког сна?

- Мислим да сам свој дечачки сан достигао већ оног тренутка када сам изашао из анонимности и осетио први талас популарности. Овом плочом постигао сам музичку зрелост. Овим и следећим пројектом намеравам да покажем колико заиста вредим као музичар. Они би уједно требало да буду круна моје десетогодишње каријере.

У споту „Вјеруј“ појављује се певачева супруга Нина. За разлику од неких својих колега, он не крије брачно стање, чак га и јасно истиче. Откуд то?

Фото: репринт ТВ Новости

 

- Таман посла да кријем своју породицу – каже. - А што се тиче спота, једва сам да Нину наговорим. Клонила се јавног наступања. Њено појављивање наградио сам високим хонораром, а о чему је реч нека остане наша мала тајна.

Судећи по данашњем певачевом изгледу, у односу на доба пре него што се оженио, чини се да му породични живот прија. Разлика је више него уочљива. Да ли он то признаје?

- Још како! Брак је симбол сигурности, удобности, топле луке. Поготово ако је поред вас особа коју волите, као што је мој случај. Ја сам пример тачности оне старе изреке да иза сваког успешног мушкарца стоји способна жена. Исто тако, јако сам поносан и на своје две ћерке, Ксенију и Андреу.

Фото: репринт ТВ Новости

 

Кнез је наследио очеву склоност ка музици, хоће ли се то десити и са његовим кћеркама?

- По свему судећи, хоће – вели он. - Поготово ова старија, Ксенија, која је већ показала музичку надареност. Волео бих да наставе породичну традицију, али ако се, када порасту, предомисле и изаберу другу професију, нећу их у томе спречавати.

Уме ли Кнез да бар нешто скува? Питамо то очекујући уобичајена мушка извлачења кад се та тема помене. Међутим:

- О, ја сам познат као врхунски кулинар. Чак се носим мишљу да једног дана отворим ресторан са специјалитетима од Балкана, преко Италије, до Француске. Волим да експериментишем. Никада се не држим рецепта, увек нешто додајем и измишљам. За мноштво јела имам сопствене рецепте, јер ја не кувам да бих кувао, већ да бих уживао у томе. Како у спремању, тако и у јелу. Специјалитети су ми пилетина са сусамом, сарма са раштаном, суви шаран куван у млеку и шпагети карбонара а ла Кнез. За њих сам кулинарски велемајстор.

Свака част! Али, када се добро наједе, набаци се и које кило више. Како тај проблем решити? Спортом?

Фото: репринт ТВ Новости

 

- Већ шест-седам година тренирам фул-контакт и таи-бокс. На Тајланду сам присуствовао многим тренинзима и борбама, па сам чак и учествовао у неким егзибиционим мечевима. Мени бављење таи-боксом није само рекреација, већ и начин ослобађања од стреса, одмора од напорних путовања или поправљања лошег расположења. Наиме, у таи-боксу има период медитације која напрегнуте нерве потпуно опушта. Једва чекам да дође пролеће, а онда сам редован на стазама спортског центра „25. мај“. Тамо трчим, а ту је и јако добра теретана.

Свако има неки свој ред вредности. Која је највећа вредност за Кнеза, чега се у животу никада не би одрекао, осим, наравно, породице?

- Музике – каже. - Нема тог директорског места или посла, ма како добро плаћеног, којим бих се бавио ако он не би био везан за музику. Можда ћу једног дана и кренути са неким бизнисом, али он сигурно мора имати јаке додирне тачке са музиком. Па чак и ако отворим тај свој ресторан специјалитета, ту мора бити музике. Ако ништа друго, певаћу у њему.

Једном је Кнез рекао да на концертима својих колега у Центру Сава умало није заспао од досаде. Планира ли солистички концерт на којем се никоме неће десити да задрема?

Фото: репринт ТВ Новости

 

- Нисам то дозвољавао ни на свом првом концерту, а вала нећу ни на другом. А што се тиче те моје изјаве… па, стварно се дешавало да на неким концертима умало нисам заспао. Ако неко заређа пет балада и потпуно вас умртви, а још ако сте хронично неиспавани као ја, онда се лако може догодити да вас сан савлада док тамо на сцени неко певуши тиху серенаду. Ја то на својим наступима не дозвољавам, јер акценат стављам на честу промену ритма. Стално се нешто дешава на сцени. Планирам да крајем априла са великом екипом музичара концертно представим овај нови, али и старе албуме. Програм ће трајати два-три сата, а гости ће бити ту тек толико да удахнем мало ваздуха за нови ритам који публику диже на ноге. Ко не верује, нека провери у априлу.

Увек уз мужа

- Уврежено је мишљење да су супруге певача често саме, али моје искуство је супротно. Током седмице смо заједно, по цео дан. Једино изостаје викендом, што значи да смо практично више заједно него да се бави неким уобичајеним занимањем. Он је, иначе, сјајан супруг и пажљив отац, а помаже ми и у кухињи – каже нам Нина Кнежевић, Кнезова супруга.

Она потврђује да је њен муж прави мајстор у кухињи и да су му специјалитети укусни и маштовито справљени.

Фото: репринт ТВ Новости

 

Стижу ли да негде изађу увече?

- Одемо на неку премијеру или томе слично, јер иммао срећу да нам моји родитељи прискоче у помоћ и причувају децу. На модне ревије не идемо, јер нисмо превише помодни.

А ко брине о његовом изгледу? Она?

- Свакако – каже. - Од гардеробе до фризуре. Ако треба, ја сам и његов стилиста, па чак и возач ако је менаџер Пана заузет другим обавезама. Ту сам за све што му треба.

ФОТО ГАЛЕРИЈА: Ненад Кнежевић Кнез - ретроспектива каријере

 

* Nportal.rs zbog vas daje novi život tekstovima iz bogate novinske arhive "Novosti", a ovaj članak je izašao u "TV Novostima", 2001. godine. *

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".