Како наводе, Шмитови потези доприносе "очувању дејтонске структуре те земље као државе с два ентитета и три конститутивна народа и других грађана".

- Сједињене Америчке Државе су посвецене очувању суверенитета БиХ, територијалном интегритету и вишенационалном карактеру. Подржавамо напоре Високог медународног представника у одбрани темељних елемената Дејтонског мировног споразума - једне државе, два ентитета и три конститутивна народа и других градана - наводи се у објави Канцеларије на Твитеру.

Уз твит је објављено и саопштење Савета за спровођење мира у БиХ (ПИЦ) у којем се наводи да је БиХ "једна држава која се састоји од два ентитета" и позива на "престанак једностраних акција које могу да подрију стабилност и уставну структуру земље".

Фото: Д. Кујунџић

 

У саопштењу се оцењује да је политичка криза у БиХ "без преседана од Дејтона".

ПИЦ у документу позива на престанак блокада институција и подржава потезе високог представника Кристијана Шмита.

Високи представник у БиХ Кристијан Шмит је пре два дана применио тзв "бонска овлашћења" и наметнуо одлуку о финансирању Општих избора који су заказани за 2. октобар, према којој се Централној изборној комисији БиХ пребацује 12,5 милиона конвертибилних марака (6, 25 милиона евра).

Део сарајевских медија оптужује Хрвате у БиХ да су блокирали одобравање средстава с обзиром на то да су ХЏ и ХНС против одржавања избора по важећем Изборном закону.

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".