Земљама које су одбиле да плате гас према новом аранжману Москве заснованом на плаћању у рубљама већ је прекинуто снабдевање, али нису планирана нова искључења, саопштио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.


- Неке земље су већ искључене. Не планирају се нова искључења. Оне земље које добијају гас већ функционишу по новом систему, описаном у одговарајућем указу председника Русије. Овај систем одлично функционише - навео је он, преноси ТАСС.

Фото: Танјуг/АП

 

После увођења западних санкција, руски председник Владимир Путин потписао је указ којим је од 1. априла ове године увео нову процедуру плаћања руског гаса.

Од тог датума, земље које желе да купе руски гас морају да поштују нову шему плаћања, која укључује отварање два рачуна, једног за уплату у девизама и другог за конвертовање тих средстава у рубље.

Русија ће наставити да испоручује гас у количинама и по ценама утврђеним ранијим уговорима, наводи ТАСС.

Због одбијања да плаћају гас у рубљама, Гаспром је досад укинуо испоруке Бугарској, Пољској и Финској, као и данском Орстеду и Шел енерџи за допремање гаса Немачкој и данској компанији ГасТерра, наводи Ројтерс.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".