Кора цитрусног воћа

Поморанџа, лимун, грејпфрут, мандарина и лимета богати су витаминима и драгоценим минералима, који су углавном концентрисани у кори. Ако то узмемо у обзор, заиста је штета бацати овај део воћа који је права ризница калијума, калцијума, фосфора, гвожђа и натријума.

За добре резултате најбоље је потопити кору у хладну воду и оставити да одстоји 24 сата како би изгубила већи део своје природне киселости и лакше се разградила помоћу микроорганизама из тла. Сутрадан је исеците је на крупније комаде, па поспите око биљке и затрпајте земљом.

Фото: Профимедиа

 

Љуске кикирикија

Љуске кикирикија познате су као једна од најбољих прихрана. Потребно је да их закопате у земљу у подножју биљке, али пре него што то учините, држите их неколико дана у води како би омекшале.

Разграђују се споро, али су веома корисне, јер садрже обиље хранљивих материја, а притом побољшавају растреситост земље.

Фото: Профимедиа

 

Кора шаргарепе

Приликом чишћења шаргарепе већина домаћица баца први слој. Ако ниста знали, тако одбацујете најбољи и најздравији део овог коренастог поврћа, јер је ту концентрисана највећа количина хранљивих материја. Исеците ољуштен први слој шаргарепе на крупно и распоредите по жардињерама на тераси, у подножју собних биљака или у башти.

Кора шаргарепе богата је влакнима која омекшавају земљу, као и калијумом, бакром и манганом, драгоценим минералима веома корисним за здравље биљака.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".