Председник Александар Вучић обратио се из Охрида, где присуствује самиту регионалне иницијативе Отворени Балкан.

Председник је рекао да је имао састанке са представницима земаља који нису још увек званичне чланице Отвореног Балкана.

- Позив смо упутили Црној Гори, ускоро ће бити послат и БиХ – рекао је Вучић.

Како каже, синоћ је покренута идеја око прављења радних група и тимова који би анализирали ситуацију у којој се регион налази и како би себи могли да помогнемо.

Вучић је рекао да се припрема велики сајам вина, хране и туризма у Београду и додаје да би волео да наредни сусрет буде негде на југу Србије.

- Битно је да нађемо заједнички приступ за решавање проблема - рекао је Вучић

Председник је рекао да када смо заједно, много смо јачи и додаје да је то важна порука коју су данас упутили.

"Србија има највише хране"

- Када смо заједно, онда смо много, много јачи. Србија има највише хране, брашно уље шећер, свега тога имамо. Свега има Србија у довољним количинама и то не само за себе. Да бисмо све умели да решавамо као потенцијални проблем важно је да формирамо радне групе, а не да дамо уље па се оно појави у Турској или Холандији, брашно у Италији. То не би било фер према нама, јер смо и ми могли да продајемо по вишој цени. Важно је да свим грађанима обезбеднимо да има довољно хране - поручио је председник Вучић на почетку обраћања медијима.

О енергетици

Председник је рекао да са друге стране, већ сада, са ужасом гледамо на то шта ће да се догађа око енергетике.

- Замислите да идемо на најгори сценарио, да из било ког разлога Руси прекину целој Европи доток гаса, да не можемо да увозимо руску нафту која је јефтинија од било које друге, коју би морали танкером да довозимо до хрватске луке, па онда нафтоводом до Панчева - казао је председник.

Вучић је нагласио да у недостатку гаса цена електричне енергије скаче за 320 до 350 евра по мегавату, да неће у том случају бити струје нигде, па нема ни одакле да се узме.

- Када нема гаса гасне електране не могу да раде, не могу термоелектране да се снабдеју. Уместо тога морате да произведете нове мегавате, а не можете да ископате довољно угља. У том случају би се помагали - објаснио је он.

Као пример навео је да са Црном Гором Србија има велике хидропотенцијале, што је важно за балансирање енергије, да може да се прави електрична енергија током зиме.

Северна Македонија, према његовим речима, треба да гради на Вардару велике хидро-капацитете у будућности, а Србија је спремна да размотри да то буде рађено заједно.

- Милион ствари има око којих можемо да разговарамо. Нико од нас није самодовољан. Сви смо са различитих страна и због различитих ствари у проблему и то не својом кривицом. Биће једна од најтежих зима. Али није разлог за панику, већ за рад - истакао је.

Вучић је истакао да ће кључни фактор бити финансије.

- Како да финансирамо то све. Ако купујете милион кубних метара гаса по цени од 5.000 долара, то би било пет милиона долара дневно. Ко ће то да плати. Зато сада у наша складишта упумпавамо гас да би нешто сачували. Неко ће да пита што трошите паре сада? Зато што нећемо имати ништа ако то не урадимо - објаснио је он.

"Србија има најнижу стопу јавног дуга у региону"

Вучић је рекао да Србија има најнижу стопу јавног дуга у региону, али је додао да је тешко изаћи на финансијско тржиште.

- Чекам да видим по којим условима је данас Мађарска изашла. Сви хоће сада на тржиште. Ми за сада идемо на приватно пласирање, јер сматрамо да је ситуација на финансијском тржишту лоша. Паре ће нетрага да нестају на енергенте и храну. И зато је важно што пре упумавање гаса у складишта - рекао је он.

Вучић је пренео да Србија данас има 197 милиона кубних метара у свом складишту у Банатском двору.

Додао је да Србија не може да повуче више од пет милиона кубних метара дневно.

- Сада имамо из два складишта, из мађарског дела можемо да повучемо по шест милиона кубних метара дневно, а из нашег пет милиона, а наша потрошња у јануару и фебруару је 14 милиона кубних метара дневно, што је за три више него што располажемо. Све то треба решити - објаснио је он.

Вучић је казао да ће нас договор о складиштима са Мађарима коштати више од 600 милиона евра.

- О огромном новцу је реч да бисмо се припремили за зиму - закључио је он.

Вучић је рекао да ће од септембра све бити прихваћено и спроведено у дело, када су у питању нострификације диплома између Србије, Албаније и С.Македоније.

"Кад су то Хрвати имали свој став, осим негативног према Србији"

Председник Вучић дотакао се константних напада на Србију и њега лично који стижу из Хрватске

– Ја мислим да су Хрвати за једну ствар у праву, најгоре је да немаш свој став. Е кад ми буду показали за шта су имали свој став, осим негативног према Србији, а не став чопора… Ја га нисам запазио.

 

 

О иницијативи Отворени Балкан

- То је иницијатива људи из региона, да сами одлучујемо о својој судбини и будућности. Колико је значајно и нормално да морамо да разговарамо. Балкан треба да припада балканским народима. Тешко је срушити Отворени Балкан, врло смо чврсто опредељени да чувамо мир и сигурност. Остварили смо веће поверење између Београда, Скопља и Тиране. Осим става о Косову, ми немамо ниједан билатерални проблем - казао је председник.

Регионална иницијатива са циљем повећања сарадње три земље

Отворени Балкан је регионална иницијатива коју су успоставиле Албанија, Северна Македонија и Србија, са циљем повећања економске и друге сарадње три земље, као и побољшања међусобних односа.

Вучић, Рама и бивши македонски премијер Зоран Заев 10. октобра 2019. године започели су иницијативу која је неформално била названа "мали Шенген", а коју су подржале ЕУ и САД.

Циљ иницијативе, како је тада казао председник Вучић, јесте да олакша живот грађанима и побољша животни стандард.

На самиту у Тирани у децембру 2021. потписан је до тада највећи број докумената о сарадњи три земље.

Вучић, Рама и Заев потписали су Споразум о слободном приступу тржишту рада на Западном Балкану који омогућава увођење јединствене радне дозволе за те три земље и Споразум о повезивању система електронске идентификације грађана ЗБ.

Такође, у Тирани је потписан и Споразум о сарадњи у ветеринарској, фитосанитарној и области безбедности хране и хране за животиње на ЗБ и Споразум између Владе Србије и Савета министара Албаније о узајамном признавању одобрења овлашћених привредних субјеката за сигурност и безбедности (АЕОС).

Том приликом је потписан и Споразум између Владе Северне Македоније и Савета министара Албаније о узајамном признавању одобрења овлашћених привредних субјеката за сигурност и безбедности (АЕОС). На маргинама самита у Тирани потписан је и споразум о сарадњи акредитационих тела три земље.

(Новости)

БОНУС ВИДЕО

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".