Радмила Савићевић рођена је у Крушевцу где је и начинила своје прве глумачке кораке у њиховом позоришту. 

Савићевићева је касније признала да је у то време маштала да каријеру настави у Сарајеву, али када јој је Меша Селимовић, директор Сарајевског народног позоришта, понудио ангажман, она је одбила. Најпознатија је била као глумица у Молијеровим комадима, као Ана у Васи Железновој Максима Горког и као Сарка у Нушићевој Ожалошћеној породици.

Фото: Архив Новости

 

Педесетих година двадесетог века Радмила игра у позоришту и лагано кроји лик глумице која се најбоље сналази у комичним улогама. Негде у то време постаје првакиња Београдског драмског позоришта и управо у Београду, уз велику помоћ и наговор редитеља Александра Ђорђевића, упознаје предности филмске уметности.

Двадесет година по доласку у престоницу, Радмила је признала да је увек држала да је одлука о напуштању родног Крушевца и Ниша била смела. Како каже, тамо је оставила све што је годинама стварала – од дома до популарности, да би дошла у Београд, где је морала све испочетка.

Храбру одлуку подстакла је јака жеља да се опроба у свим медијима, будући да су је мамили и телевизија и филм. Глумица још додаје да никада због тога није зажалила. Због улога баке Ристане Риске Голубовић и  мајке Вуке, које су толико добро упамћене и често цитиране, увек се изнова радо враћамо овим серијама.

 

 

Једна од омиљених српских глумица некада је била млада лепотица на путу ка звездама, а захваљујући својој харизми, енергији и невероватном таленту, кроз своје улоге остаће запамћена и бесмртна.

Била је удата за глумца Божидара Савићевића, а то каква је лепотица била у младости, данас се може видети на малом броју фотографија које се могу пронаћи на друштвеним мрежама.

Запамћене су њене улоге у представама „Зона Замфирова“, „Ивкова слава“, „Госпођа министарка“, „Инспекторове сплетке“, „Сабирни центар“ и „Полтрон“. Телевизиској публици остаће упамћена по улогама у тв серијама: Камионџије, Позориште у кући, Бабино унуче, Врућ ветар, Бољи живот и Срећни људи.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Слике из приватног албума - Јелица Сретеновић

(Магазин Новости)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".