Ово би потенцијално омогућило Пекингу постојећим капацитетима противваздушне одбране да пресретну и неутралишу такве претње, пише Асиа Тимес.

Стручњаци са Кинеске ваздухопловне академије за рано упозоравање кажу да су креирали систем вештачке интелигенције који је у стању да израчуна највероватнији ток кретања хиперсоничног оружја у завршној фази лета. Према њиховим речима, систем противваздушне одбране опремљен таквим системом моћи ће да процени потенцијалну путању надолазећег хиперсоничног оружја и иницира одговор у року од три минута. 

Наводно, то је омогућено чињеницом да свака ракета, ма колико брза или модерна била, ипак подлеже одређеним законима физике. Према томе, сваки покрет брзог пројектила се такође може анализирати.

Кинески истраживачи кажу да је нови систем вештачке интелигенције који су развили софистициранији од било ког претходно коришћеног за предвиђање хиперсоничних путања и да је способан да произведе резултате на лаптопу у року од 15 секунди. Њихови симулирани тестови су показали да се систем може ефикасно користити против хиперсоничног оружја које путује 12 пута већом брзином од звука, потенцијално омогућавајући постојећој противваздушној одбрани Пекинга да пресретне такве претње.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".