Припадници руских снага послали су тела неких од погинулих украјинских бранилаца Азовстаља из челичане у Маријупољу у Кијев. Породице бораца рекле су да је ово део размене заробљеника са Русијом, при чему је свака страна добила 160 тела, пише ББЦ.

Како се сазнаје, од оних на украјинској страни, више од 50 тела били су припадници пука Азов, саопштиле су породице у сервису за размену порука Телеграм. Процес идентификације се наставља.

Породице су додале да су у току разговори о даљој размени затвореника, не износећи више детаља.

Нешто више од 2.500 бранилаца Азовстаља – који такође укључују граничаре, полицију и територијалну одбрану – тренутно држи Русија, рекао је раније украјински председник Володимир Зеленски.

Фото: Профимедиа

 

Кијев, наводно, тражи да се сви они предају, али неколико водећих руских посланика захтева да се некима од војника, посебно из пука Азов, суди. Пук је основан 2014. године, а неки од његових чланова су првобитно били повезани са екстремно десничарским групама.

Са друге стране, Русија описује борце пука Азов као неонацисте - тврдњу коју је оповргла Украјина, која каже да је јединица реформисана и да је ван политике.

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".