Лепу пекарку играла је Драгана Варагић, српска позоришна, филмска и телевизијска глумица и редитељка. Драгана је освојила срца југословенске публике, али се онда више није много појављивала у домаћој кинематографији. Од почетка деведесетих година прошлог века живела је и радила у Канади. Године 2012. вратила се у Београд, где данас живи и ради. Удата је за карикатуристу Душана Петричића са којим има ћерку Михаилу.

Фото: Јутјуб принтскрин/Klasik TV

 

Љубав према глуми осетила је још као члан драмске секције у Дому пионира. То ју је инспирисало да упише Факултет драмских уметности у Београду, те да се потпуно посвети том виду уметности. Прве улоге добила је на другој и трећој години факултета, а од четврте године је била члан Народног позоришта у Београду. До почетка деведесетих, глумила је у многим представама, филмовима и серијама, али јој је највећу популарност донела Јагодинка Симоновић у “Варљивом лету ’68”.


Глумица је у једном интервјуу казала да је своју улогу у овом филму сама бирала, те да је од Паскаљевића само тражила да Јагодинка пева мексиканску песму и има нишки акценат. За Штимца је казала да је велики глумац и одличан друг, те да је с њим било лако снимати.

Одлазак у Канаду није прекинуо њени глумачку каријеру. Управо супротно, Драгана је наставила да глуми у позориштима, а ту се први пут остварила и у улози редитеља. Магистрирала је на Универзитету у Торонту (University of Toronto), те радила као предавач на универзитетима Винџор (University of Windsor) и Далхаузи (Dalhousie University).

Глуму и режију је предавала на Универзитету у Отави –  Ottawa University, а радила је и као гостујући професор на Националној филмској и позоришној академији – Państwowa Wyższa Szkoła Filmowa, Telewizyjna i Teatralna im. Leona Schillera, у Лођу.

ВЕЛИКА ГАЛЕРИЈА: Снежана Савић - ретроспектива каријере

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".