Председник Србије Александар Вучић саопштио је вечерас да је Србија само због санкција које су уведене на руску нафту на губитку 600 милиона долара.


-Нама је директно из џепа грађана Србије на санкцијама узето 600 милиона долара на годишњем новоу и то људи треба да знају- рекао је Вучић за РТС.

Он је навео да је ирачка нафта скупља 31 долар по барелу, а да за нас важе санкције јер морамо танкерима да довеземо руску нафту до Омиша у Хрватској, а превоз морем је санкционисан.

Фото: Зоран Жестић/Танјуг

 


Рекао је и да Србија мора да уложи додатни новац за гас, и да у петак пре немачког канцелара Олафа Шолца у Србију долази мађарски министар Петер Сијарто како би се потписао гасни споразум.

-Идемо одмах, најкасније од 1. јула утискивање 500 милиона кубних метара у Мађарску, а обездебдили смо финансирање да нам не утиче на ликвидност, на грађане, да људи могу да буду мирни. Нећу да говорим како, видеће се за који месец - навео је Вучић, додајући да је то постигнуто делимично са Мађарима а делимично из буџета.

Он је навео да у Банатском двору тренутно имамо 195 милиона кубних метара гаса у нашем делу, а треба да напунимо до 269,5 кубних метара за два месеца, тако да ћемо имати укупно 770 милиона.

Фото: Новости

 


Шеф државе је рекао да по најгорем сценарију, Србија са тим гасом може да издржи више од сто дана, што је де факто цела зима.

Када је угаљ у питању проблем је да ли ће стићи са ремонтом у Тенту у Обреновцу и Костолцу, а ради се на томе да буде све заврсено до 1. октобра.

Највећи пробелеми су са нафтом, указао је Вучић јер се 1. децембра, када почиње зима, завршава грејс период и поциње дејство санкција.

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

 


-Радимо све и де факто смо, а не формално увели ванредно стање, сваки дан се тиме бавимо- истакао је Вучић.

Он је рекао да је пред нама тешко време јер се не зна шта ће зима да донесе, наводећи да Америка уводи ванредно стање због струје, а да је практично то учинила и Швајцарска.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".