Како наводи портал, њихов примарни разлог за песимизам су недавни коментари руског председника Владимира Путина и руских званичника који сугеришу да ће ублажити блокаду украјинских лука ако, у замену, Запад укине своје економске санкције Москви.


Један амерички званичник описао је предлог Москве као "дипломатију изнуђивања" и рекао да САД неће пристати на споразум који би укинуо било какав економски притисак на Кремљ.

Сваки договор којим би се дозволило Украјини да извози жито, уочи жетве летње пшенице, био би велики напредак, а амерички званичници и глобална предузећа помно прате преговоре Русије са УН, као и одвојене преговоре са Турском, о омогућавању безбедног пролаза украјинског жита на светска тржишта.

Фото: Профимедиа

 

Блокада украјинских лука преокренула је глобалне трговинске руте, а прети да ће финансијски угушити Украјину и продубити кризу глади широм света, оцењује Политико.

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш покушава да постигне договор који би обезбедио да украјински и руски товари хране и ђубрива безбедно доспеју на страна тржишта.

Фото: Танјуг/АП

 

- Тешко је посматрати руске понуде у доброј намери с обзиром на то како они активно и намерно уништавају прехрамбене производе у Украјини и погоршавају глобалну несигурност хране - рекао је амерички званичник, говорећи о континуираном нападима руских снага на украјинске пољопривредне објекте и поља.

Амерички законодавци су, међутим, тражили да администрација председника Бајдена помогне Украјини да поново отвори своју црноморску луку Одесу, наводи Политико.

Бајденова администрација за сада је искључила слање војних бродова у регион, а рекао је новинарима прошле недеље да би деминирање украјинских лука и управљање руском поморском блокадом "била војна операција високог ризика која би захтевала значајан ниво напора".

Фото: Танјуг/АП

 

Уместо тога, администрација планира да настави да шаље оружје како би помогла Украјини да се бори против руских снага које нападају Одесу и источне регионе земље, истовремено се залажући за отварање више копнених путева за транспорт житарица.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".