Акција показује "способност и спремност да се изврши прецизан удар" против извора лансирања ракета или севернокорејских командних центара и центара за подршку, известила је јужнокорејска новинска агенција Јонхап, цитирајући јужнокорејску војску, а пренео је Ројтерс.

Јужнокорејски председник Јун Сук Јеол, који је преузео дужност прошлог месеца, обећао је да ће заузети оштрији став против Севера и договорио се са америчким председником Џозефом Бајденом на самиту у Сеулу у мају да унапреди заједничке војне вежбе и њихов комбиновани систем одвраћања.

Јонхап је известио да су јужнокорејске и америчке снаге испалиле осам пројектила земља-земља у периоду од 10 минута, почевши од јутрос по локалном времену, а као одговор на осам пројектила које је Север испалио јуче.

Званичник јужнокорејског Министарства одбране потврдио је да је испаљено осам војних тактичких ракетних система (АТАЦМС).

Севернокорејске балистичке ракете кратког домета, испаљене јуче ка мору са њене источне обале, биле су вероватно највећи појединачни тест и уследиле су дан након што су Јужна Кореја и САД окончале заједничке војне вежбе.

Северна Кореја је ове године извела низ лансирања ракета, од хиперсоничног оружја до пробних лансирања својих највећих интерконтиненталних балистичких ракета (ИЦБМ) по први пут у скоро пет година, подсећа Ројтерс.

Званичници Вашингтона и Сеула такође су недавно упозорили да је изгледа Северна Кореја спремна да настави са тестирањем нуклеарног оружја по први пут од 2017. године.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".