Жене су чешће алергичне

 
Једна од шест особа у просеку алергијом реагује на нагло и претерано излагање сунцу. Подаци показују како осип и свраб чешће осете жене, а алергија на сунце најчешће се јавља у касним тинејџерским и раним 20-им годинама. Алергијски осип имунолошка је реакција на ћелијске промене које изазива сунчево зрачење, и то најчешће УВА.
 
Крема за сунчање мора имати заштиту од УВА и УВБ зрака
 
Будући да алергију изазива УВА зрачење, најбоље је имати крему са заштитним фактором од барем 25, и то на оба зрачења. Титан оксид у креми посебно је добар код особа склоних алергијским реакцијама јер готово у потпуности блокирао сунчеве зраке, али у том случају кожа неће добити ни витамин Д.

Фото: Профимедиа

 

Код тешке алергије, јавите се лекару

Алергија на сунце често се јавља већ у првим сунчаним данима пролећа. Стога је добро навикавати кожу на сунце и пре него што кренете на летовање, а једном кад дођете на одмор, у првим данима свакако избегавајте сунце између 11 и 17 сати. Помоћи ће и ако на сунцу обучете лагану памучну светлу мајицу.

У случају јаке алергије свакако потражите савет лекара дерматолога, који може препоручити антихистаминик или крему на бази стероида, зависно о вашем здравственом стању. Тада је важно пратити лекарске упутства.

Пазите ако пијете лекове, могу изазвати алергију

Лекови попут оних за болести срца, против депресије или неких диуретика подстаћи ће фотосензитивну реакцију и променити своје деловање док се излажете сунцу. Стога је важно саветовати се с лекаром и остати у хладу како би се избегла оштећења коже.

Фото: Профимедиа

 

Заштитни фактори природних уља:

2 до 4 - сусамово уље
4 - уље јојобе
5 - бадемово уље
6 - уље макадамије
до 6 - схеа путер
до 8 - маслиново и кокосово уље
10 - сојино уље
10 до 30 - уље чилеанског лешника
20 - уље пшеничних клица
35 до 40 - уље семенки шаргарепе
30 до 50 - уље семенки малине

Пауза од сунчања

Док траје санирање алергије, захваћени део тела не сме се излагати сунцу па би било потребно заштитити тај део одећом или пешкиром како би се алергија што пре смирила. Кад алергија прође, можете сунчати и те делове тела, но добро се намажите.

Фото: Профимедиа

 

Облоге за смирење алергије

Чисту газу намочите хидролатом и ставите на подручје захваћено алергијом на сунце. Кад се стање смири, мажите тај део тела Мацерата кантариона или невена, у који можете додати етерична уља смиља, лаванде, широколисне лаванде и уље семена шаргарепе.

Купка од соде бикарбоне

У воду за купање додајте 250 грама соде бикарбоне и 12 капи етеричног уља лаванде. Ова купка ће хладити кожу, извлачити врућину и смирити упалу.

Фото: Профимедиа

 

Лековити спој алое вере и лаванде

У кашици помешајте алоја гел с 1 капи етеричног уља лаванде па премажите опечено, црвено и болно место. Понављајте док се упала не смири.

БОНУС ВИДЕО:

 

(Србија Данас)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".