Председник Русије Владимир Путин изјавио је да ако Запад почне да испоручује Украјини ракете већег домета, Москва ће извући одговарајуће закључке и почети да погађа циљеве који још нису погођени, преносе руски медији.

- Овде нема ничег новог. Прво, ови вишецевни ракетни системи су, на крају крајева, у употреби у украјинској војсци – слични системи совјетске, руске производње – Град, Смерч, Ураган - рекао је Путин у интервјуу за на канал „Русија 1“.

Он је напоменуо да руска страна има разумевање да Украјини буду испоручене ракете домета 45-70 километара.

Путин истиче да је снабдевање Кијева америчким ракетама повезано са попуним губитком украјинске војне технике.

- Да, али ако буду снабдевени, а до тога ће доћи, ми ћемо из тога извући одговарајуће закључке и употребити наше оружје којег имамо довољно да гађамо оне објекте које још нисмо погодили - рекао је Путин.

Подсетимо, раније су САД објавиле споразум о испоруци Украјини вишецевним ракетним системима ХИМАРС, под условом да они неће бити коришћени за наношење удара на територију Руске Федерације.

Фото:Профимедиа

 

Владимир Зеленски је потврдио да ће Кијев испоштовати овај услов, међутим, Јегор Черњев, посланик Врховне раде Украјине, није искључио ударе ракета које су испоручиле САД по руској територији.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришући речи Зеленског о некоришћењу оружја које САД испоручују против Руске Федерације, рекао је да Русија нема кредит од поверења украјинској страни, пошто Зеленски није испунио ниједно своје обећање о мирном решавању сукоба у Донбасу.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: ХИМАРС - вишецевни ракетни систем

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".