Кинески борбени авион пресрео је авион Краљевских аустралијских ваздушних снага у регији Јужног кинеског мора крајем маја месеца, саопштило је данас аустралијско министарство одбране. 

Наиме, поморски патролни авион типа RAAF P-8 пресрео је кинески ловац J-16 током рутинске активности поморског надзора у међународном ваздушном простору 26. маја, наводи се у саопштењу аустралијског министарства одбране. 

Такође, како се наводи, ово пресретање је резултирало опасним маневром који је представљао сигурносну претњу за аустралијски авион и његову посаду.

Аустралијска влада је изразила забринутост због овог инцидента кинеској влади, преноси Ројтерс, додајући да кинеска амбасада у Аустралији није одмах дало коментар о овом инциденту.

Подсетимо, Аустралија се недавно придружила САД у ставу да кинеска потраживања око спорних острва у Јужном кинеском мора нису у сагласности са међународним правом. 

Министарство је тада истакло да је већ деценијама спроводи поморски надрзор у тој области у, како кажу, складу са међународним правом, остварујући право на слободну пловидбу и прелетање у међународним водама и међународном ваздушном простору. 

Иначе, Кина и Аустралија су главни трговински партнери, али су им односи недавно затегнути због све јачег утицаја Кине на Пацифику. Кина је недавно тражила регионални сигурносни споразум са Тихоокеанским острвским државама. 

БОНУС ВИДЕО:

 


 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".