Протеклих дана било је доста говора о могућности да САД испоруче систем ХИМАРС Украјини, али се, према последњим изјавама председника Џозефа Бајдена одустало од слања наоружања са ракетама којима се из Украјине могу гађати циљеви у Русији.

Руси су негативно оценили могуће слање ракетних система који могу да досегну територију Русије.

- Нећемо у Украјину слати ракетне системе који могу да изврше удар на Русију - рекао је Бајден новинарима, пренео је Ројтерс.

Будући да је монтиран на камион М1140 6х6, ХИМАРС је лакши од вишецевног ракетног система М270 и у основи је верзија на точковима М270, муниција ова два артиљеријска система је замењива. Такође, због својих димензија, ХИМАРС се лако може транспортовати ваздушним путем транспортним авионима Ц-130 Херцулес.

Фото:Профимедиа

 

КАРАКТЕРИСТИКЕ:

Посада: возач, нишанџија и шеф одељења

Тежина возила: 10.886 кг

Максимална брзина возила: 85км/х

Домет ракета: од 2км до 300км

Испаљивање ракета: појединачно или све

Систем за управљање ватром укључује видео, контролу са тастатуре, гигабајт меморије програма и глобални систем позиционирања (ГПС). Рачунар за управљање ватром омогућава да се ватрене мисије изводе у аутоматском или ручном режиму.

Фото:Профимедиа

 

Ракете вишецевног ракетног система, поред стандардне МЛРС ракете, ХИМАРС је способан да лансира целу МЛРС фамилију ракета, укључујући ракету проширеног домета, ракету за вежбање смањеног домета и све будуће варијанте. вишецевни ракетни систем високе покретљивости носи један пакет од шест МЛРС ракета или једну ракету војног тактичког ракетног система (АТАЦМС).

РАКЕТЕ МЛРС:

- МЛРС ракета проширеног домета (ЕР-МЛРС) побољшава основни домет М26 од 32 км на више од 45 км и зону утицаја за 107%.

- ГМЛРС већег домета, са дометом већим од 70 км.

РАКЕТЕ АТАЦМС:

Пре него што погоди мету распршује се у ваздуху и детонира при удару.

- Блоцк И (испоручује 950 противпешадијске/антиматеријалне подмуниције М74 величине бејзбола до домета преко 165 км.)

Фото:Профимедиа

 

- Блоцк ИА (ГПС навођена ракета домета 300км са 300 противпешадијске/антиматеријалне подмуниције. Пројектил, са бојевом главом са једним рафалом, први пут је употребљен као подршка операцији Ирачка слобода у марту и априлу 2003)

БОРБЕНА УПОТРЕБА:

- 14. фебруара 2010. годинеу Авганистану су две ракете испаљене из јединице ХИМАРС

- 2015. године, војска Сједињених Држава је открила да је распоредила ХИМАРС у Ирак , испаливши најмање 400 ракета на Исламску државу.

- У јануару 2016, Лоцкхеед је објавио да је ХИМАРС достигао 1 милион оперативних сати са америчким снагама, постигавши стопу оперативне спремности од 99 процената.

- У октобру 2016, ХИМАРС су били стационирани на аеродрому Кајарах Запад, око 65 километара јужно од Мосула, учествујући у бици за Мосул.

- 24. маја 2018. у нападу ХИМАРС-а убијено је 50 талибанских бораца и вођа у Муса Калу , Авганистан. Три ракете су погодиле зграду у периоду од 14 секунди.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".