Реч је о основном пакету уџбеника која чине четири предмета - свет око нас, изабрани страни језик, математика и српски језик.

Заменик градоначелника Горан Весић истакао је да је Београд и ове године обезбедио бесплатне уџбенике, који ће ђаке првог и другог разреда, наредне школске године, чекати у школама.

Истакао је да је за то обезбеђено око 240 милиона динара, односно око два милиона евра.

-Данас смо завршили важну ствар за децу Београда, обезбедили смо уџбенике за 34.000 првака и другака, што значи да је 34.000 породица у Београду добило уџбенике у вредности од око 50 евра, чиме смо им помогли да лакше изађу на крај са почетком године-, истакао је Весић.

Он је додао да ће сви ученици првог и другог разреда добити исте, нове уџбенике које неће морати да их враћају, као што ни таблете не морају да враћају.

Фото: Профимедиа

 

Весић је подсетио да је Град прошле године обезбедио да сва деца, њих 67.000, добију таблете у трећем, четвртом, петом и шестом разреду, да имају бесплатан интернет и дигиталне уџбенике и најавио да ће са том праксом наставити да би све школе постале дигитализоване.

Заменик градоначелника констатовао је да то што је Београд обезбедио својим ђацима немају ни много развијенији градови у ЕУ.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић рекао је да ће бесплатни уџбеници олакшати родитељима финансијски стрес због почетка школске године.

Он је најавио да ће Министарство набавити бесплатне уџбенике за 88.900 ученика у целој Србији, међу којима за 29.000 ученика из породица које користе социјалну помоћ, 41.000 из породица које имају више од три ученика, 17.000 ученика који похађају образовне планове 1 и 2, који имају потребу за додатном образовном подршком.

Новина је, истакао је Ружић, да ће и ученици који похађају наставу на основу образовног плана 3, дакле најдаровити којих има 650, добити бесплатни уџбенике.

Такође, од ове године се набављају и уџбеници на знаковном језику за први и други разред за српски језик за ученике који имају сметње у слуху и за то је пријављено 18 ученика, додао је Ружић.

-Од априла је опремљено више од 4.000 дигиталних учионица у земљи, а до краја године ће бити опремљено укупно 17.500 дигиталних учионица. Обезбедићемо до краја године 18.500 лаптопова за наставнике који ће користити за дигиталне наставне садржаје-, поручио је Ружић.

Он је најавио и да ће се обнављати опрема у рачунарским кабинетима, да је прошле године набављено 7.000 рачунара, а да ће у јулу стићи још 7.000 нових и да ће до краја године стићи још 12.000 рачунара.