Пред више хиљада окупљених верника поглавар СПЦ је такође рекао да о миру највише причају они који производе оружја немира и који од тога добро живе.

- Славећи Спасовдан јасно је да је Јеванђеље Христово систем вредности из којег извире све што јесмо и све што имамо. То је систем вредности који је у прошлости обликовао наше народно биће, уобличио нашу културу, обогатио нашу науку, стваралаштво и привреду, све оно што јесмо и све што имамо све је прожето Јеванђељем Христовим - рекао је Порфирије окупљеним верницима.

Зато све остало што нам долази као нови систем вредности, нагласио је поглавар СПЦ, све оно на што нас позива било ко одавде или из иностранства тврдећи да треба да се усклађујемо са вредностима које нисмо познавали, можда оне и јесу добре, али најпре ми морамо да погледамо у оно што је наш корен, да проверимо те вредности системом Јеванђељских вредности.

Фото: Профимедиа

 

- Треба да се мењамо у својим врлинама и да постајемо још бољи, али не и да мењамо свој идентитет. Да бисмо постали шта? На крају ништа - закључио је патријарх.

Рекао је и да неки тврде да црква треба да се мења и усклађује са модерним временом, јер је старомодна, те приметио да мозда и јесте старомодна, али је поручио да има нешто што је универзално, а то је Јеванђеље Христово као систем вредности. "Оно није старомодно, оно јесте постојало у прошлости, али постоји и данас и биће и убудућности, зато можемо рећи да систем вредности који извире из Јеванђеља није ни старомодно ни модерно, него је свевремено", рекао је Порфирије.

Патријарх је рекао и да лажемо себе када говоримо о љубави према човечанству, о љубави према људима који страдају а које не знамо и не познајемо, који су далеко од нас, а немамо осећања једни за друге.

Фото: Сава Радовановић/Танјуг

 

- Лажемо у најмању руку себе, а онда и једни друге. Не можеш волети оног који је далеко од тебе, ако не волиш онога који је поред тебе и ако ниси спреман да му опростиш. Исувише је затрован наш језик и сувише је ружних речи међу нама - закључио је поглавар СПЦ и помолио се за мир у свету и посебно у Украјини.

- Мир је увек мир Божји, а мира без Бога нема - казао је Порфирије, приметивши да о миру говоре највише они који производе оружје рата и веома добро живе од тога, те поручио: "насавршеније оружје мира је љубав, јесте Христос и нема га без молитве".

Поглавар СПЦ имао је поруку и за оне који, како је рекао, одлучују о нашим животима.

- Нека Господ просветли ум онима којима говоре о миру, а производе оружја немира и који заправо одлучују о томе да ли ће недужан човек имати поремећен животи, изгубити свој живот или изгубити неког свог. Нека просветли њихове умове, загреје њихова срца, да знају да ћемо сви пред лице Божје - опоменуо је поглавар СПЦ .

ГАЛЕРИЈА:

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".