Патријарх српски господин Порфирије одржао је молитву за мир и благостање испред Храма светог Саве и обратио се окупљенима.

- Браћо и сестре данас је Спасовдан и славимо Вазнесење господње као славу престонога града Београда, али спасовдан слави цео православни свет. Слава је у Жичи, Милешеви и Пећкој патријаршији и широм васељене. Слава је и у Београду и чињеница да Београђани православни хришћани да за своју славу имамо празник везан за лик христов.

- Пре свега када славимо било који празник и као поједници и као породице и као велика породица града потврђујемо шта је наш систем вредности и како и у шта верујемо. Славећи спасовдан јасно је да јеванђеље наш систем вредности. И то нас је обликовало у прошлости и обликовало нашу културу и стваралаштво. Све је прожето јеванђељем христовим и зато све остало што нам долази као неки систем вредности, упуцујући да се усклађујемо са вредностима које нисмо познавали, можда су добри и имају вредности.

Али, како је рекао патријарх, "морамо да погледамо у наш корен и проверимо га са системом јеванђељских вредности.

Фото М. Анђела

 

- Неки кажу да црква мора да се мења, можда јесте старомодна као и јеванђеље. Али, јеванђеље христово у себи има вечни корен и универзални. Посејано је у нашем народу од давнина, али није старомодно. Постоји и данас и биће у будућности. И све што долази проверавамо речју христовом. Шта је љубав христова, то је прво љубав на коју смо позвани и да само о њој говоримо него да његова реч буде оно што следимо а то је љубав међу нама.

Порфирије је рекао да међу нама има много искључивости, нетрепељивости, и нажалост мржње.

Не можемо увек да одолимо изазовима, али ако живимо и следимо јеванђеље ми знамо шта значи опростити и покајати се. Не можеш волети неког ко је далеко ако не волимо оне поред себе. На спасовдан нас бог подсећа да онај систем вредности из ког смо изникли јесте христов закон. Љубав страх изгони, ако немамо храбрости, ако смо искључиви према другима и да их осуђујемо и ако нема места за другачије, ако се бојимо да општимо са другим народима то показује само да имамо страх у себи и од другога а то је несигурност у себе и своју веру. Ко је сигуран у свој идентитет он је смирен и не боји се никога јер је то христов идентитет.

Патријарх је доста говорио о миру. Како каже, уколико нађемо мир у себи он ће се прелити и на све остале. 

Фото М. Анђела

 

- О миру највише говоре они који производе орђе рата и од тога добро живе. Највећи приход је код оних који производе оруђе немира, оруђе мира је Христос и љубав и нема га без молитве. Универзално оружје савршенства је вечно је, а то је љубав. Нека то буде наш корен, атмосфера и амбијент. Нека бог да мир свима нама и свима око нас, нашим комшијама. А границе нека буду мост мира и љубави.

Отпочела је молитва за мир и благостање испред Храма светог Саве. Плато испред храма препун је људи који присуствују прослави крсне славе престонице.

Звона са Храма светог Саве се чују док се грађани, свештенство и градски челници приближавају храму, а на платоу чека и велики број грађана.

Колона полако прелази преко Славије, а иза патријарха велики број грађана носи заставе Србије. Иако је први део прешао преко Славије и налазе се скоро испред храма, колона грађана се формира скоро до Београђанке.

Литија је застала на Славији где је прочитано Јеванђеље, а колона се, уз химну Београда, приближава Храму светог Саве.

Велики број грађана окупио се у улицама Кнеза Милоша и Краља Милана. Колона тренутно пролази улицом Краља Милана, а грађани стоје дуж улице али и велики број њих иде за колоном коју су формирали свештеници.

Литијски крст ове године носи вишеструки олимпијски и светски шампион, ватерполиста Стефан Митровић, а светиње које се носе у литији су Свето Јеванђеље, икона Пресвете Богородице Тројеручице и мошти и иконе Светога деспота Стефана Лазаревића и Свете Петке.

Фото М. Анђела

 

На челу колоне је патријарх Порфирије, а ту су и представници градске власти, као и београдски надбискуп Станислав Хочевар.

У литији ове године има много малишана, али и средњошколаца. Поворка се креће ка Славији уз химну светог саве коју међу окупљенима усхићено певају понајвише малишани.

У Улици Кнеза Милоша свештеници су већ полако почели да формирају колону, у којој ће за њима кренути и грађани.

Заменик градоначелника Горан Весић, који је и овогодишњи домаћин славе Београда, управо је дошао до Вазњесенске цркве.

Грађани ће се од ове цркве потом упутити ка Храму светог Саве.

Улице затворене за саобраћај

Поједине београдске улице су затворене за моторни саобраћај због одржавања Спасовданске литије.

Тако ће од 16 до 20 сати за моторни саобраћај бити затворене улице Адмирала Гепрата и Добрињска, од Улице краљице Наталије до Улице адмирала Гепрата, док ће од 17 до 20 сати привремено бити затворене деонице улица Кнеза Милоша, Краља Милана, Трг Славија и Булевара ослобођења до Храма Светог Саве, како би се омогућио пролазак учесника литије.

Осим тога, од 16 до 20 сати ће бити извршено и заузеће паркинг места у Добрињској улици, на потезу од Улице краљице Наталије до Улице адмирала Гепрата, као и у Улици адмирала Гепрата, на потезу од Добрињске до Улице кнеза Милоша због поштовања безбедносних протокола и потреба организације Спасовданске литије, саопштено је из Беоком сервиса.

(Новости)

ГАЛЕРИЈА:

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".