Патријарх је рекао да Христово рођење, распеће и васкрсење доживљавају своју пуноћу и кулминацију управо у тајни Вазнесења господњег на небо, те додао да су од када се Господ вазнео на небо не само испуњена сва наша надања и пророштва - Мојсијева, из псалама...него је и небо од тада отворено, односно отворен је пут са земље на небо и обратно.

- Тим путем, који се зове Христос, свако од нас узлази на небо, али и добија благослов, добија силу духа светога тако да сваки страх, немоћ, грех...све оно што су наше слабости одједанпут добија своју снагу, постаје свемоћна сила коју поседујемо љубављу Божјом и њом можемо да надиђемо све што оно је граница створеног, што је граница нас као људи - рекао је патријарх.

Навео је да осим Београда, славу Вазнесења Господњег славе и Жича, Дечани, Пећка патријаршија и многи други храмови у нашој земљи и широм света и поручио да бити прави сведок Христов значи славити и његово вазнесење.

- Чињеница да један град има славу и да је та слава везана за Христов живот и наше спасење најаснији је показатељ да смо Христови и да је систем јеванђељских вредности оно на чему почива наш живот данас јер нас је тај систем вредности уобличио љубављу, трудом, молитвама, напорима, покровитељством Светога Саве и свих светих из нашега рода - истакао је патријарх Порфирије.

Фото: АТА имегес

 

Додао је нико не може да нам каже "узмите овај систем вредности да бисте били традиционални или модерни" јер је, како је рекао, јеванђељски систем вредности универзалан - иде у прошлост, део у садашњости, али је и будућност.

- Не треба нико да нам каже како треба да живимо, то нам је рекао Христос и зато славимо славу Спасовдан јер смо се определили за Христа - рекао је и додао да град Београд, славећи данас славу, то показује.

Патријарх је рекао да је све у историји релативно и пролазно, али да је црква Христова непролазна јер је Господ вечан.

Фото: Танјуг/ФЕНА

 

Навео је да је сваки страх, осим страха Божјег, само израз и показатељ несигурности у оно у шта верујемо и за шта смо се определили.

- Нека би Господ дао, браћо и сестре, да будемо сведоци Христови, да се не бојимо и да будемо радосни јер су апостоли једино оног тренутка када се Господ узносио на небо, иако је сваки растанак тужан, једино током тог растанка били не само били утешени него и радосни јер је тај његов одлазак истовремено предокушање његовог доласка, гругог и славног, али и присуства његовог у сркви - рекао је патријарх и закључио:

- Не бојимо се. Радујемо се и нека Господ буде на првом месту у нашем животу. Нека је срећна и благословена слава свим грађанима, хришћанима православним града Београда, онима који воде град Београд, свим људима који раде у градској администрацији јер је то и њихова слава у ужем смислу, а слава свих нас у најширем и суштинском смислу. Срећна слава и нека Господ све благослови.

(РТС)

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".