МQ-9 Реапер (Рипер МQ-9А) је  дуготрајни даљински управљани авионски систем средње до велике висине, даљинским управљањем дизајнирана за обавештајне, надзорне, извиђачке и нападне мисије.

2008. године, 174. нападно крило Националне гарде ваздушне гарде Њујорка почело је прелазак са ловаца Ф-16 на МQ-9А Реаперс, поставши прва борбена јединица која је у потпуности прешла на употребу беспилотне борбене летелице. У марту 2011, америчко ваздухопловство је обучавало више пилота за напредне беспилотне летелице него за било који други појединачни систем наоружања. Реапер (Жетелац) се такође користи од стране Царине и граничних јединица САД и војске.

Фото:Профимедиа

 

Неколико нових надоградњи опреме је накнадно уграђено на неке од активних авиона МQ-9 да би се побољшале перформансе у „врхунским борбеним ситуацијама“.

Крај радног века МQ-9 предвиђен је до 2035

Генерал Атомицс "Предатор Б-001", авион са доказом концепта, први пут је полетео 2. фебруара 2001. Абрахам Карем је дизајнер Предатора. Б-001 је покретао турбоелисни мотор АллиедСигнал Гарретт ТПЕ331 -10Т са 950 коњских снага. Б-001 је имао брзину од 410 км/х и могао је да носи око 340 кг до висине од 15.000 м са могућношћу задржавања у ваздуху до 30 сати.

Компанија је побољшала дизајн, узимајући га у два одвојена правца. Прва је била верзија на млазни погон. „Предатор Б-002“ је био опремљен турбовентилаторским мотором Вилијамс ФЈ44-2А са потиском од 10,2 килоњутона. Имао је носивост од 215 кг, плафон лета од 18.000 м и могућност задржавања у ваздуху до 12 сати. УСАФ је наручио два авиона за процену, испоручена 2007. Прва два авиона испоручена са прототиповима Б-001 и Б-002. Б-002 је првобитно био опремљен мотором ФЈ-44, али је уклоњен и инсталиран је ТПЕ-331-10Т како би УСАФ могао да преузме два авиона у истој конфигурацији.

Фото:Профимедиа

 

Други правац дизајна био је „Предатор Б-003“, којег су назвали „Алтаир“, који има нови оквир авиона са распоном крила од 26 м. Као и Предатор Б-001, покреће га турбопроп ТПЕ-331-10ИГД. Ова варијанта има носивост до 1.400 кг, максималан плафон лета до 16.000 м са могућношћу задржавања у ваздуху до 36 сати.

МQ-9 Реапер посаде су стациониране у базама као што је ваздухопловна база Крич, близу Лас Вегаса, Невада, могу да лове циљеве и посматрају терен користећи више сензора, укључујући термографску камеру. Једна тврдња је била да камера на дрону може да прочита регистарске таблице са удаљености од 3,2 км. Команди оператера потребно је 1,2 секунде да стигне до дрона преко сателитске везе.

МQ-9 је опремљен са шест стубова. Пилони унутрашњег складишта могу да понесу максимално 680 кг сваки и омогућавају ношење спољних резервоара за гориво. Пилони за складиште средњег крила могу да носе максимално270 кг сваки, док спољни стубови за складиште могу да носе највише 91 кг сваки. МQ-9 са два спољна резервоара за гориво од 450 кг и 450 кг муниције има могућност задржавања у ваздуху од 42 сата. Потпуно напуњен муницијом Реапер може да буде у ваздуху 14 сати.

Фото:Профимедиа

 

КАРАКТЕРИСТИКЕ:

- Посада: пилот и оператер

- Задржавање у ваздуху: 40+ сати

- Дужина: 11,43 м

- Распон крила: 24 м

 

МQ-9 носи различито оружје:

-ласерски навођену бомбу ГБУ-12 Павеваи ИИ

-ракете ваздух-земља АГМ-114 Хеллфире ИИ

-АИМ-9 Сидевиндер

-ГБУ-38 Јоинт Дирецт Муниција за напад (ЈДАМ).

Пентагон жели да надогради МQ-9 Реапер оружјем са усмереном енергијом, као што су ласери мале снаге и микроталасни снопови велике снаге. Такође се разматра оптички модул високог поља за деловање на људски нервни систем.

БОРБЕНА УПОТРЕБА:

Фото:Профимедиа

 

- 17. јула 2008. године, УСАФ је почео да обавља мисије Реапер у Ираку из ваздушне базе Балад.

- Почев од септембра 2009 афричка команда је распоредила Реаперс на Сејшелска острва за употребу у патролама против пирата у Индијском океану.

- 13. септембра 2009. године изгубљена је контрола над МQ-9 током борбене мисије изнад Авганистана, након чега је беспилотна летелица без контроле почела да лети према авганистанској граници са Таџикистаном.Ф-15Е Стрике Еагле испалио је пројектил АИМ-9 на дрон, успешно уништивши његов мотор. Пре него што је дрон ударио у земљу, поново је успостављен контакт са дроном и одлетео је у планину где се уништио. Био је то први амерички дрон који су савезничке снаге намерно уништиле.

- До јула 2010. године, тридесет осам Предатора и Реаперс је изгубљено током борбених операција у Авганистану и Ираку, још девет је изгубљено у на обукама у САД.

- У 2010, УСАФ је извео преко 33.000 мисија блиске ваздушне подршке.

- 22. октобра 2013. године, флоте беспилотних летелица МQ-1 Предатор и МQ-9 Реапер УСАФ-а достигле су 2.000.000 сати лета. Програм РПА почео је средином 1990-их, и требало им је 16 година да достигну 1 милион сати лета, граница од 2 милиона сати је достигнута само две и по године касније.

- Пентагон је 13. новембра 2015. известио да је МК-9 убио припадника ИСИЛ -а Мохамеда Емвазија, популарно познатог као „ Џихади Џон “, који је био одговоран за погубљење неколико западних затвореника.

- У 2015. срушио се рекордан број (20) дронова Ваздухопловства. Радећи са инжењерима из Генерал Атомицс-а, истражитељи су идентификовали три дела стартера-генератора који су били подложни кваровима, али нису могли да утврде зашто су отказали. Пуковник Вилијам С. Лестер обавестио је званичнике Пентагона да су истражитељи из ваздухопловних снага, Генерал Атомицс и Скурка истраживали проблем више од годину дана. Тим је, како је рекао, идентификовао "бројне проблеме са квалитетом производње", али није могао да утврди тачан узрок кварова.

- Централна команда САД је 2. октобра 2017. изјавила да су системи противваздушне одбране Хути претходног дана оборили МК-9 изнад Сане у западном Јемену. Авион је полетео са аеродрома Шабели у Џибутију и био је наоружан.

- Хути су 6. јуна 2019. оборили амерички МК-9 Реапер изнад Јемена. Према Централној команди Сједињених Држава , оборен је ракетом земља-ваздух СА-6 која је омогућена уз помоћ Ирана.

- 21. августа 2019. Хути су оборили још један ненаоружани МQ-9 изнад Дамара у Јемену ракетом Фатер-1 направљеном од Јемена, побољшаном СА-6.

- 23. новембра 2019. године, амерички МQ-9 Реапер оборио је систем Панцир којим је управљала Либијска национална армија или група Вагнер изнад Триполија у Либији.

- 3. јануара 2020., амерички ракетни напад МК-9 на међународни аеродром у Багдаду убио је Касема Сулејманија , команданта иранских снага Кудс, и Абу Махдија ал-Мухандиса, заменика команданта Ирачких народних снага.

- Министарство одбране САД је 18. августа 2020. објавило да су се два америчка МQ-9 Реапера срушила у судару у ваздуху изнад Сирије. Међутим, тврдње локалних медија говоре да су бар један дрон можда оборили побуњенички борци сиријске опозиције или турске снаге.

- У априлу 2021. године, америчка и пољска војска су се договориле око дуго преговараног плана за повећање америчког присуства у Пољској са 2 јединице МQ-9 Реаперс распоређених од стране америчког ваздухопловства.

У галерији можете видети управљачку станицу у Невади:

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".