Испред фарике окупило се неколико стотина радника који су организовали, како су рекли, протест упозорења без блокаде улаза у фабрику.

Они од менаџмента Фијата траже испуњење четири захтева која су послали влади, а у супротном најављују веће протесте.

Три синдиката компаније "Фијат Србија", која је део "Стелантис групе", представици радника који нису синдикално организовани и Самостални синдикат фирме "Фијат пластик", упутили су јуче Влади Србије и својој компанији захтеве који се тичу права радника који ће остати да раде у Фијату и оних који ће напустити крагујевачку фабрику и запретили протестом у случају неиспуњавања предложених мера.

Први захтев се односи на запослене који се упућују на рад у иностранство и у њему је затражено да се то чини искључиво у складу са српским законодавством, по принципу добровољности, као и да се у уговоре о упућивању на рад у друге земље унесе да им се гарантује посао по повратку у Србију.

Синдикати даље траже да се за раднике који прихвате програм решавања вишка запослених одреде отпремнине у најмањем износу који је исплаћиван приликом гашење треће смене у "Фијат Србији".

Трећи захтев односи се на то да се радницима који желе да остану у крагујевачком огранку Фијата то омогући, уз исплату накнаде која није мања од минималне зараде.

На крају списка захтева је да се радницима, који ће бити упућени код других послодаваца на територији Крагујевца, гарантује добровољност избора те опције, уз задржавње права не мањих од оних која имају запослени у "Стелантису".

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".