Куба је данас, након две године, укинула пропис о обавезном ношењу маски након успешне акције вакцинације становништва за коју здравствени званичници кажу да је допринела наглом паду броја новозаражених корона вирусом и смртних случајева ковид пацијената.


Кубанска влада дуго настоји да обезбеди грађанима бесплатно здравствено осигурање које се фокусира на превентиви као што је вакцинација.

Куба је на тај начин развила сопствене вакцине против корона вируса и постала прва земља на свету која је започела масовну вакцинацију деце старије од две године, преноси Ројтерс.

Фото: Профимедиа

 

На Куби је до сада вакцинисано 94 одсто популације са најмање једном дозом вакцине које се производе у овој острвској држави.

Министар здравља Кубе Хозе Анхел Портал изјавио је да је широки програм вакцинације довео до „радикалне промене" тока епидемије и здравствених ризика, подржавши одлуку да о укидању заштитних маски.

Кубански научници су рекли да њихове вакцине Абдала, Соберана 02 и Соберана Плус на бази протеина пружају више од 90 одсто заштите од ковида-19 када се администрирају у три дозе, иако ове тврдње
још није потврдила Светска здравствена организација.

Фото: Профимедиа

 

Широм вецћег дела Кубе, која пати од тешке економске кризе и несташице хране и лекова, јарке и разноврсне маске из куће радиности постале су део свакодневице због чега се многи Кубанци данас невољно одричу маски, додаје Ројтерс.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".