У историји српске културе остаће забележено то да су "са Мићом Орловићем гледаоци поистовећивали нашу телевизију."

Милоје Мића Орловић рођен је 28. маја 1934. године у Ваљеву. Одрастао је у Приштини. Завршио је Ваљевску гимназију, а потом Филолошки факултет у Београду. Током студија радио је као спортски новинар.

Фото: Јутјуб принтскрин/RTS Sajt - Zvanični kanal

 

 

Доајен РТС-а, дугогодишњи новинар, уредник и водитељ, каријеру је започео као студент у радију Студентски град. Искуства је потом стицао у Радио Београду, а онда и у Телевизији, где је постао један од њених најпознатијих и најбољих водитеља.

На таласима Радио Београда први пут се огласио 15. октобра 1957. године као репортер с фудбалске утакмице ОФК Београд - Напредак Крушевац.

Током свог радног века урадио је велики број радијских и телевизијских репортажа, интервјуа и емисија. Квизови су му били посебна љубав. Стекао је велику популарност као водитељ квизова, а учествовао је и у реализацији два квиза: "Гинис" и "Историја српског народа".

Фото: Архива Новости

 

 

Телевизија Београд је почела емитовање програма 23. августа 1958. године, када је емитован и први ТВ Дневник, чији је водитељ био Мића Орловић. О том искуству је једном приликом рекао: "Био сам клинац, али клинац са већ богатим радијским искуством, па нисам имао трему. Сам себи сам објаснио да је камера стаклени прозор кроз који ћу да гледам, тражећи погледом моје камермане. Био је то добар потез, јер сам се тако опустио и имао утисак да се заиста обраћам својим гледаоцима. Пренос је завршен без иједне грешке", рекао је Орловић.

У новинарској каријери снимио је више од 300 интервјуа, 200 ТВ репортажа, 80 радијских и 1.300 телевизијских емисија, а чак је и глумио у седамнаест филмова.

Добитник је многих награда и признања, међу којима се издвајају: Награда за животно дело Удружења новинара Србије, Награда за животно дело Радио-телевизије Београд, Награда за животно дело Интернационалног фестивала репортаже ИНТЕРФЕР, Награда Радио Смедерева за неговање правилног говора и очување лепоте језика у електронским медијима.

Иначе, два пута се женио, има једну ћерку, а овако је говорио:

Фото: Архива Новости

 

 

- Чаршија је одувек волела да измишља приче о јавним личностима. Шта све нисам био! У наводним саобраћајним несрећама губио сам ноге и руке... Чак су причали да имам дрвену ногу! Бивао сам по тим причама и ноторни пијанац, и шта све не!

- Виде ме у кафани "Мадера" како са друштвом пијем вотку и већ сутрадан крене прича: "Мића сваки дан пијанчи у "Мадери". Све то пијано! Мангупи!" Никада нисам био неки боем. Можда мало, почетком 80-их. Али, после две, три године приметим да ми је прешло у навику да се налазим с тим друштвом да бих отишао да попијем. Повучем се и тако постанем, како су ме називали - побегуља. Имао сам срећу, као спортиста, да не подносим алкохол. И ти летњи фестивали које сам водио били су ми много напорни јер се после програма ноћу до неког доба остајало у кафани. А ја сам волео ноћу да спавам. По навици устајем у 5.30 ујутру, без обзира на то када легнем - испричао је у исповести за "Блиц".

Бранислав Мане Шакић" и Награда Златни беочуг Културно-просветне заједнице Београда. Добитник је Ордена рада са златним венцем.

Фото: Танјуг/Сава Радовановић

 

 

Преминуо је 13. фебруара 2013. године. Сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Допринос Миће Орловића националној култури, препознат и за живота, није заборављен ни после његове смрти. На иницијативу РТС-а, поводом 60 година Телевизије у Србији, једна улица на Општини Савски венац у Београду носиће његово име. У част Миће Орловића, дугогодишњи Мићин пријатељ и поштовалац његовог дела Танасије Катанић, даровао је Радио-телевизији Србије споменик, ауторско дело Небојше Савовића Неса, као знак дубоког поштовања гледалаца према његовом раду и који поносно стоји испред РТС у Таковској улици.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".