Становници Чачка који последњих пар недеља муку муче са опасним гмизавцима свакако су се уверили у ово, те су се са њима неретко сусретали испред кућног прага, у дечијим колицима, док ни уједи нису изостали.

Змије ове године нису дангубиле, па су тако већ у фебруару почеле да стварају проблеме људима, када је урађена прва интервенција "лова на змије", и то у подруму сеоске куће у Врању. Ипак, ситуација је сада током врелог таласа доста драматичнија и змије се чешће виђају, те је и интересовање за њих веће, и све занима која места тренутно треба да заобилазе, које су мере заштите, као и како да разликујемо отровне од неотровних врста?

Доба парења змија

Како објашњава један од најпознатијих змијоловаца у Србији и председник удружења "Поскок" Владица Станковић, појава коју имамо у Чачку ових дана наговештава да су можда у близини тог места радови који су учинили да змије напусте своје легло и дођу пред људе, док не треба заборавити ни то да је тренутно време њиховог парења.

- Није никакава новина да људи чешће виђају змије у доба њиховог парења, када су и саме змије мање заинтересоване за људе и опасност од њих, па им лакше и прилазе. Такође, и радови, као и било које подрхтавање тла могу да наведу ове гмизавце да се узнемире, напуштају своја легла, те су и тада доста видљивије - говори Владица.

Фото: Јутјуб принтскрин/Voice of America

 

Стручњак за змије објашњава и то да се у већини случајева када одлази на интервенције, на крају испостави да се само ради о повећаном страху људи и паници која је, како каже Владица, свакако неоснована и беспотребна, а настаје услед незнања људи, те наводи које су то врсте опасних змија које имамо у Србији.

- Ми у нашој земљи имамо три врсте отровних змија - шарке, поскоке и планинске шаргане. Најотровнији су свакако поскоци који се виђају готово на свим надморским висинама. Друге по токсичности су шарке, и њих је могуће видети само на 600 метара надморске висине, док планински шаргани не могу да се виде свуд, а и нису толико отровни као остале две врсте - истакао је Владица.

Разлике између отровних и неотровних змија

Још једна честа недоумица код људи јесте и та како разликовати отровницу од неотровне врсте, односно кад смо у опасности, а када нема места паници? Према Владичиним речима, карактеристике на телу змије доста нам могу у томе помоћи.

- Отровне змије имају рог на глави, доста су кратке, највише 70-80 центиметара, шаре им иду у "цик-цак", здепасте су и имају такозване "мачкасте" очи. С друге стране, неотровне змије су доста дуже, могу да нарасту и преко два метра и имају округле зенице, попут наших. Једина за коју људи никада нису сигурни да ли је отровна или не јесте смукуља, која доста подсећа на шарку, а у ствари је безопасна - наводи Владица.

Фото: Јутјуб принтскрин/University of Nebraska–Lincoln

 

Змијоловац се овом приликом осврнуо и на познате методе људи који, како би се заштитили од змија или их отерали од својих кућа користе соду бикарбону или нека друга слична средства, те објаснио да исте не дају никакве резултате, јер приликом отварања кеса или евентуалних падавина долази до испарења средства, те се његов ефекат губи.

Шта након уједа змије?

Иако су се многи од нас са уједима змија сусретали само у филмовима, Владица је објаснио колико су ти кораци заштите које смо "тамо" виђали меродавни, као и шта је након уједа змије неопходно урадити.

- Први корак је свакако присебност. Затим, место на ком је убод треба истиснути, и то су она два убода која се виде на кожи. Не треба користити никакав алкохол или неко друго средство, већ само воду. Јако битна ставка јесте и та да, уколико смо удаљени од здравствених установа, некоме блиском јавимо нашу локацију, уколико се деси да нам позли, па се онесвестимо - истиче Владица и додаје да је свакако најбоље отићи до здравствене установе и тамо примити противотров, који је у нашим домовима здравља једино ефектан против убода од три змије отровнице које имамо у земљи, односно шарке, поскока и планинског шаргана, док је и битно да га никако не дајемо сами себи, да не би дошло до алергијске реакције, већ само од стране стручних лица.

Свестан да је информисаност наших грађана о змијама слабо, Владица са својим удружењем "Поскок" већ увелико организује предавања на којима деци, али и старијима говори о мање познатим информацијама о овим гмизавцима, а све како би се велика паника људи чим угледају змију, било да је отровна или не, умањила.

Такође, Владица је објаснио и сам значај који змије имају по наше окружење, као и да то да би требало да избегавамо да их убијамо уколико се са њима сусретнемо.

Фото: Јутјуб принтскрин/Django Egzotik

 

- Након свих интервенција које обавим, змије из урбаних средина враћам у природно станиште, и никада их не убијам, јер су оне јако битне за целокупан еко-систем, док не треба заборавити ни колико је њихов отров потребан у медицинске сврхе - закључио је Владица Станковић.

(Блиц)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".