Из СЗО упозоравају да би 200 случајева мајмунских богиња регистрованих последњих недеља у свету, изван земаља у којима вирус учестало цирлкулише, могло бити само почетак, подсећа лондонски дневник Гардијан.

- Не знамо да ли само видимо врх леденог брега тј. има ли много више случајева који су неоткривени - рекла је Бриан у петак на брифингу.

Откако је Велика Британија први пут открила случај мајмунских богиња 7. маја, скоро 200 заражених је пријављено СЗО из држава које су удаљене од земаља у којима је овај вирус ендемски, а европски Центар за превенцију и контролу болести проценио је да има 219 таквих случајева.

Фото: Профимедиа

 

 

Случајеви инфекције вирусом мајмунских богиња изненада су откривени у више од 20 земаља широм света, укључујући САД, Аустралију, Уједињене Арапске Емирате и још скоро десетак земаља ЕУ.

Шпанско министарство здравља саопштило је јуче да је до сада потврђено 98 случајева, док је у Велика Британија тренутно 90 потврђених инфекција.

Португал је у међувремену регистровао 74 случаја, саопштиле су јуче здравствене власти те земље, додајући да су све инфекције детектоване код мушкараца, углавном млађих од 40 година.

Фото: АП/Cynthia S. Goldsmith, Russell Regner/CDC

 

 

Аргентина је јуче потврдила прва два случаја мајмунских богиња у Латинској Америци.

- Још смо на самом почетку овог догађаја, знамо да ћемо у наредним данима имати још случајева- рекла је Бриан представницима држава чланица који присуствују скупштини СЗО у Женеви истакавши да нема места за панику.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".