Иако ће нови трговински објекат бити већи и имати боље услове, власници продавница у Блоку 70 мисле да ће већина Кинеза који сада тамо послују да пређе у новоизграђени центар, те да ће овај постојећи бити затворен.

С друге стране, главни градски урбаниста Марко Стојчић каже, за "Новости", да је могуће да оба тржна центра послују, те да ће град помоћи колико може Блоку 70, када добије конкретан предлог од тамошњих закупаца.

После пожара у најпознатијем београдском кинеском кварту, када је средином августа прошле године изгорело око 100 локала на око 4.000 квадрата, последице су још видљиве. Део оних чије је продавнице прогутао пламен своју робу сместили су у контејнере испред.

- Ово што смо чули, за нови тржни центар, наслутили смо одмах после пожара - каже један од власника.

- Бринемо се да ће Кинези прећи тамо, за њима и муштерије. Мали број нас домаћих ће остати овде и неће нам се исплатити да држимо локале и послујемо, вероватно ћемо морати да ставимо катанац, и није немогуће да се на овој парцели појави неки инвеститор. Ми смо урадили све што је до нас да обновимо овај уништени део, обраћали смо се надлежнима, али никакав конкретан одговор нисмо добили.

Град нема права да троши буџетска средства на санацију објекта који није у његовом власништву, али може да помогне у околном уређењу Блока 70. То истиче главни градски урбаниста Марко Стојчић и каже да чека предлог удружења закупаца из тог блока, како би се договорили.

- За саму реконструкцију тржног центра који је горео немамо основ, али као Град можемо помоћи око инфраструктуре, околине... - објашњава Стојчић за наш лист.

Фото: М. Ђ.

 

 

- Закупци имају своје удружење, имали смо један разговор са њима на којем ништа нисмо прецизирали. Чекамо да нам се јаве са конкретним предлогом, како бисмо заједно кренули у решавање. Могуће је да тај тржни центар у Блоку 70 опстане онакав какав је сад, да се изгорели део реконструише. Ни онај будући трговински објекат у Блоку 72 неће се изградити тако брзо, а за то време стари може бити обновљен. Роба може да буде и у једном и у другом здању.

У Старом двору данас ће да буде представљен пројекат новог кинеског тржног центра, који ће нићи иза насеља Др Иван Рибар. Две грађевинске парцеле на овој локацији у Блоку 72, које су биле у власништву Града, продате су за 821,2 милиона динара на недавном јавном надметању у Дирекцији за грађевинско земљиште и изградњу Београда. Заменик градоначелника Горан Весић рекао је да се на лицитацију јавила кинеска компанија, која је купила ово земљиште од 27.501 квадратног метра, те да у градску касу иде више од седам милиона евра. 

На земљишту које је купила кинеска компанија, у наставку Улице Јурија Гагарина, предвиђени су комерцијални садржаји ниске спратности.

- Нови објекат ће бити модеран, урађен по свим стандардима - рекао је Горан Весић.

(Новости)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".