Ноле је професионалну каријеру започео почетком миленијума, а од тог тренутка освојио је 20. гренд слемова, односно 87 титула, а провео је и највише времена као светски број један у мушкој конкуренцији - чак 371 недеља.

Српски ас је израстао у правог шампиона, а ево и како је то изгледало од самог почетка, па све до данас.

Почетак каријере и први успеси

Новак Ђоковић постао је професионалац 2003. године. Први челинџер освојио је средином следеће у Будимпешти, а на Отвореном првенству Холандије у Амерсофту 2006. године и прву АТП титулу.

Да се ради о вансеријском спортисти који припада самом врху светског тениса Ноле је показао 2007. године, освојивши турнир из серије 1000 у Мајамију, односно подизањем првог гренд слем трофеја у Аустралији, наредне године.

Ноле је током прве деценије новог миленијума први пут ушаo у топ три тенисера света, судећи према ранг листи.

Галерија: Новак Ђоковић у периоду од 2003. до 2009. године

Званично најбољи тенисер света

Ноле је од 2010. па до 2019. године освојио чак 15 гренд слем титула, а велики успон Србина почео је освајањем Дејвис купа са својим репрезентативним колегама почетком деценије. 

Признање је дошло и од стране АТП, с обзиром на то да је проглашен за најбољег тенисера у том периоду.

Најбољи показатељ Новакове доминације у том периоду представља чињеница да су његови највећи ривали Роџер Федер и Рафаел Надал заједно освојили само три гренд слем титуле више (18) него он сам. 

Србин је 2011. по први пут постао најбољи играч света.

Галерија: Новак Ђоковић у периоду од 2010. до 2019. године

 

Долази по своје

Ноле је наставио са добром игром и почетком деценије, а узастопним освајањем три највећа турнира конкурисао је за прикупљање календарског слема, што ниједном играчу у мушкој конкуренцији није пошло за руком у Опен ери. На жалост бројних Новакових навијача, Данил Медведев покварио је тај план, савладавши га у Њујорку.

Ово доба Новакове каријере остаће упамћено и по неспорстким дешавањима.

Најбољи тенисер света се нашао на удару западних медија 2020. године због одржавања егзибиционог турнира "Адриа тур" за време пандемије корона вируса, а током тог такмичења и неколико учесника је заражено ковидом.

Незапамћен (не)спортски инцидент догодио се почетком 2022. године, када су аустралијске власти депортовале Новака из те земље, класификујући га као неког чије би присуство у Аустралији подстакло антиваксерско расположење.

Галерија: Новак Ђоковић у периоду од 2020. до данас

Новак Ђоковић тренутно игра на Ролан Гароса, а судећи по тренутној форми, важи за једног од главних фаворита за освајање Отвореног првеснтва Француске.

Главни циљ Нолета представља освајање што већег броја гренд слем титула, а у тој категорији тренутно је водећи Рафаел Надал (21), док су Ђоковић и Федерер изједначени са 20 трофеја. 

Уколико задржи овакав ниво игре и у наредним сезонама, питање је времена када ће престићи Шпанца на поменутој листи, и на тај начин званично обезбедити оно што са разлогом може назвати "својим", звање најбољег свих времена.

ФОТО: М. Вукадиновић

 

 

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Погледајте како изгледа сестра Јелене Ђоковић - Марија Ристић

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".