Пре неколико дана нашу земљу погодила је снажна олуја. Једног Крагујевчанина ударио је гром, он је, на срећу, преживео.

Из Крагујевца се у јутарњи програм Курир телевизије укључила Јелена Шипетић, где је разговарала са Драганом Маринковићем, начелником Одељења за заштиту животне средине града Крагујевца.

- Најбезбеднији смо у својим домовима уколико имамо адекватну громобранску заштиту. сви објекти који се раде, нарочито нови, мора да имају громобранску заштиту. Можда неке старе куће које су зидане пре 50, 60 година немају и ту може да буде опасност, али савремени имају заштиту. И поред тога треба избегавати да се седи поред прозора, најбоље је седети унутра и сачекати да невреме прође - рекао је за телевизију Курир Драган Маринковић, начелник Одељења за заштиту животне средине града Крагујевца.

А да ли је мит или истина о искључењу струје током олује и грмлајвине.

- Уколико је стара инсталација, треба да се искључи струја. Значи, не само да се искључи телевитија, већ да се искључи и из утичнице. А нови објекти, поготово ови који имају фидове склопке - безбедније је - објашњава Маринковић.

Постоји и широко и дубоко распрострањено мишљење и веровање да човека треба закопати како би земља "упила" електрицитет. То, заправо и није мит, међутим много је битније урадити нешто друго. Невероватан је податак и да 70% људи може да преживи удар грома, а најважније је брзо реаговати. Маринковић је објаснио шта треба урадити.

Фото: П. Милошевић

 

 

- Знате шта, то је јако тешко извести. Битно је одмах и што хитније повређеној особи пружити хитну помоћ. Не постоји бијазан да ће ако пипнете особу вама нешто бити. Треба поставити човека на бочни положај и пробати некако да га реанимирате, може доћи до застоја срца, до парализе дисајних путева, треба пробати реанимацју, вештачко дисање и реанимацију срца да би некако преживео и вратио се. Око 70% људи преживи удар грома. И наравно одмах звати Хитну помоћ. Већина од тих 70% преживелих нема никакве трајне последица, доста људи који и имају последице брзо се то регенерише.

Фото: П. Митић

 

 

Најважније је отарасити се металних предмета и избегавати ливадем високе равнице, високо дрвеће, чамце, мостове, воду и водене површине.

- Када је олуја треба избегавати равне велике површине, значи велике ливаде или узвишења. Ако се то и деси, најбоље је да чучнете и да обухватите рукама колена. Наравно, ако имате неке металне предмете одбаците те метачлне предмете. То нарочито важи за пољопривреднике, да одбаце све алатке, да се чучне и да се буде што нижи. Наравно, треба избегавати и кишобране, а оно што је посебно питно то је да се избегава да се буде на чамцу, или мосту, јер вода исто привлачи громове - рекао је Маринковић.

(Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".