У опширном обраћању на седници главног одбора СДА, поводом 32 године од њеног оснивања, Изетбеговић је говорио и о наводном пројекту "српски свет" на Балкану и оценио да је то, како је рекао, очигледан одговор, односно локална иначица "руског света".

Део, како тврди, те исте координиране приче и покушај напада српског члана Председништва БиХ Милорада Додика на суверенитет БиХ.

- Дуго се кува и припрема нови талас великосрпског национализма у троуглу Србија-БиХ-Црна Гора.....- тврди Изетбеговић.

- Релативизовање истине о агресији, покушајима изједначавања бранилаца и агресора, блокада државних институција, покушај урушавања реформи које су у последње две деценије ујединиле су и ојачале државу са директним претњама територијалном интегритету земље, све наведено је добијало на интензитету претећи да доведе до новог сукоба на Балкану.

Фото: АП/Дарко Војиновић

 

Изетбеговић је рекао да је "идеолошки покрет утемељен на великосрпском национализму зачет средином 19 века Гарашаниновим Начертанијем, а настављен меморандумом САНУ".

Тврди и да се "великосрпски национализам прилагођава и опстаје и у демократији и цивилизованом окружењу, осцилира, повлачи се и оживљавава са сваком променом, а сваку кризу користи да протера и надвлада све што није српско".

- Имамо посла са страном која је уверена да је њено право отерати друге и другачије, доминирати над онима који остану, терати их да живе у апартхејду, негирати геноцид и злочине, славити ратне злочинце - казао је Изетбеговић.

Додао је још да му није драго да говори о овакве ствари и приметио да ће вероватно бити оптужен да “изговара речи које не служе помирењу”.

Рекао је и да Додик тврди да „међународна заједница ради за муслимане, да удовољава жељама њихових политичара“, а хрватски премијер Андреј Пленковић каже да је „скоро немогуће променити наратив у који су Бошњаци убедили Европљане“.

Фото: Фото: Танјуг/Фема/Амер Кајмовић

 

- Очигледно је да има истине у овим тврдњама, али не зато што ми имамо јаке и скупе лобисте уз себе, или зато што Европа, како то тврди Додик, воли и помаже муслимане. Помажу нам зато што смо на страни интереса цивилизованог света, што заједнички радимо на изградњи државе која ће гарантовати мир и стабилност у овом делу Европе, државе у којој ће бити искорењена дискриминација и успостављена пуна владавина закона - навео је лидер СДА.

Изетбеговић је рекао и да би логичан одговор на великосрпски пројекат био сарадња са хрватским фактором у БиХ, и са самом Хрватском, али су се ХЏ и њихов председник одлучили за сарадњу са Додиком и притисцима на Бошњаке.

Стварена је, како каже, српско-хрватска спрега у БиХ, која укључује и Загреб и Београд, кокетирање са Русијом, подривање позиције високог представника и слабљење међународног фактора који стабилизује ситуацију у БиХ.

 - Циљ ХНС је ''трећи ентитет'' али не територијални, већ институционални. Циљ је паритет и трећина власти и утицаја за политички блок који у ПС БиХ има тек пет од 42 посланика....- казао је, између осталог, Изетбеговић.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".