Иако су деловале све противградне станице у Честерегу, Банатском Двору и Зрењанину на појединим усевима штете су стопостотне, комисије за процену ће током дана снимити стање на терену и саопштити коначне резултате причињене штете.

Забринути пољопривредни произвођачи обилазе поља која су страдала од града, градоносни облаци обухватили су цео један реон.

-Потукло је више стотина хектара у овом делу а ту код мене конкретно неких деведесет до стотину хектара је захваћено под штетом,као и овде на овим парцелама може се видети иза нас сто посто уништени су усеви. Ми који смо осигурали усеве чекаћемо процену осигуравајуће куће па ћемо радити-, каже Огњен Рацков ратар из Зрењанина.

Златомир Живанов каже да му је уништено 10 хектара сунцокрета и шест хектара кукуруза.

-Шта даље то ћемо да видимио, пара и средстава колико смо имали ми смо то уложили у предходну сетву. Да ли ћемо се снаћи и наћи новац да уложимо сада у ову другу, коју морамо да обновимо, и да ли ћемо наћи семена на тржишту, то је велико питање-, каже Живанов.

Каже да није осигурао више површина јер, како каже, има лоше искуство са осигуравајућим кућама.

О штети на усевима слично размишљају и стручњаци, али кажу да још има времена за неке културе.

-Што се тиче сунцокрета и кукуруза ту још имамо времена да урадимо још нешто, да нађемо неко решење. Хибриде и сунцокрета и кукуруза па ћемо пресејати све ово, јер овде нема довољно биљака, остаће јако мало, и не може се надати неком приносу-, каже агроном Дејан Јовановић.

Каже да семена има, да ће се наћи и финансије јер је, како каже, јефтиније посејати поново него оставити празна поља.

Град је ипак највећу штету причинио пшеници и јечму, за мање од 15 дана би требала почети жетва јечмаа за мање од месец дана и жетва пшенице, комбајни по свој прилици немају шта да траже на овим пољима, а колика је укупна штета од ноћашњег града знаће се тек када надлежне службе заврше данашњи преглед ових поља.

(РТС)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".