Како се наводи на сајту суда, Кандић је проглашен кривим за удруживање ради пружања материјалне подршке Исламској држави, као и за пет тачака оптужнице које се тичу пружања материјалне подршке овој милитантној организацији у виду особља, оружја, имовине, лажне опреме и документације.

- Све то у периоду од јануара 2013. године до јуна 2017. године када је окривљени ухапшен у Сарајеву. Пресуда је уследила након троседмичног суђења. Када се потврди, Кандићу за четири тачке оптужнице прети по 20 година затвора, док се за две тачке Кандић суочава с доживотном казном затвора - наводи се у саопштењу суда.

Кандић, пореклом из Пећи на Косову, имао је трајну дозволу боравка у САД, где је живео пре него се придружио Исламској држави, пише Курир.

Тужилац Бреон Пис истакао је да је Кандић био високорангирани припадник ИСИС-а који је регрутовао безброј фанатика, помажући им да путују у Сирију и друге територије како би постали борци ове терористичке организације.

- Осим овога, оптужени је помагао екстремистичку групу и на многе друге начине, укључујући обезбеђивање оружја и ширење своје насилне пропаганде широм света, како би се наставила њена крвава и брутална терористичка кампања. Кандићеве радње биле су директно повезане са нападима и значајним губицима живота. - стоји у саопштењу.

 

 

Поред тога, наводи се да је Кандић давао и обавештајне податке и карте на бојном пољу ИСИС-овим командантима, као и борцима на терену.

- Кандић је одговоран и за копање тунела испод турско-сиријске границе како би се пребацило 800 до 1.000 бораца ИСИС-а. Управљао је и токовима новца за борце у Сирији, укључујући и двојицу бораца који су оптуженом дали своје банковне картице које су касније показале трансакције више од 40.000 долара - истичу из суда.

Фото: Танјуг/АП

 

Осим тога, Кандић је управљао и онлајн групама на друштвеној мрежи Телеграм путем којих се вршила купопродаја оружја.

Такође, наводи се да је у суђењу учествовало 36 сведока те да су суду представљени докази са шест континената о Кандићевом учешћу у ИСИС-овим операцијама.

- Кандић је у новембру 2013. године аутобусом отпутовао у Мексико, а потом је летео кроз Панаму, Бразил, Португал, Немачку, тзв. Косово и Турску да би стигао у Сирију крајем 2013. године. Тамо се придружио упоришту ИСИС-а у предграђима Алепа - стоји у оптужници.

Претходно, он је више пута безуспешно покушавао да напусти САД и Канаду.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".