Педијатар и заменица директора Д.З Палилула, др Анета Јовановић каже да је на старој Палилули мањи број овог оболевања, док се на неким пуктовима више јављају пацијенти са симптомима овог вируса и да доминира школски узраст, мада се јавља и код деце вртићког узраста.

- Углавном су то симптоми попут пролива, повраћања, мучнине, главобоље, са грчевима у стомаку и са повећаним боловима у мишићима. Међутим, то кратко траје. Деца за дан два буду добро - објашњава докторка за РТС.

Како каже када се јаве поменути симптоми најважније да се дете изолује и мирује и да се одмах крене са надокнадом течности коришћењем раствора који се могу купити у апотеци.

- Јако је важно да дете уноси течност, не треба га терати да уноси храну, обзиром да је оштећена слузница црева и желуца али након добијања апетита, креће се са двопеком, супицама, пиринчем, али постепено и лагано - каже др Јовановић.

Докторка објашњава да је норовирус уобичајен за зимски период али да је се код нас продужио преко пролећа и сада га има највероватније јер су укинуте епидемиолошке мере, деца се друже, активни су, одлазе на рекреативне а болест се преноси путем прљавих руку.

- Важно је да се деца опомињу да што чешће перу руке, да особа која спрема храну води све хигијенске мере и то су једине превентивне мере - каже др и напомиње да се овим можда не може спречоити вирус али може допринети да се ублаже текобе.

У Дому здравља Палилула има деце са респираторним симптомима и мале деце са варичелама и малим богињама предшколског и школског узраста.

(РТС)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".