Душан Спасојевић "Шиптар", Милан Луковић "Кум", Влада Милисављевић познатији као "Влада Будала", Милан Јуришић "Јуре" и Милош Симовић - сва ова имена повезује то што су били у самом врху злогласног "земунског клана". Спасојевић и Луковић су били крвави лордови београдских улица у време када је владало потпуно безакоње. Убили су више од 20 криминалаца који су им се замерили, а били су познати и по отмицама на којима су зарађивали велики новац приликом откупнина. Дрога је наравно била њихов главни извор прихода...

Спасојевић је командовао изградњом злогласне виле у Шилеровој која је клану служила као својеврсни штаб, а и даље се распредају хорор приче о томе шта се све дешавало иза затворених врата. Међутим, главе им је дошао посао којег није требало да се прихвате - убиство премијера Зорана Ђинђића 12. марта 2003. године у Београду. Само 15 дана касније, 27. марта, "сајевци" су пронашли Шиптара и Кума који су се скривали у викендици код Мељака и изрешетали их када су, по званичној верзији, вође клана дигли оружје на њих.

Фото: МУП

 

Међутим, на мрежама је већ годинама хит један од ретких снимака, а можда и једини, који приказује како су се "земунци" веселили у ноћном проводу у септембру 2002. године. Док им трубачи свирају, Миле Луковић Кум (у црној јакни) вади пиштољ и ставља га на сто, док се види и како Спасојевић (у жутом дуксу) свој пиштољ смешта за појас. Поред њега је Спасојевић, док се за столом налазе и Симовић (у црвеном поред Спасојевића), Влада Будала и Јуре (прекопута Спасојевића). Сви су насмејани једни поред других, и не знају их у наредних шест месеци чека пакао.

После успешно обављених "акција" Спасојевић и Луковић су редовно славили у кафанама. Једну песму су посебно волели, а својевремено је Марко Булат испричао да су за ноћ ту песму наручивали и по десет пута: "Јутрос рано око седам сати, пробуди ме моја мила мати, устај, сине, за те кревет није, за тебе су затворске ћелије. Продај мајко коња кочијаша, па извади сина робијаша. Зашто нисам птичица, да летим далеко...", стихови су мало измењене песме "Птичица" Бобана Здравковића, коју су "земунци" обожавали.

Од људи за столом са снимка из кафане, данас су живи само Влада и Симовић - Влада Будала робија у Шпанији, док је Симовић у српском затвору. Јуришић је брутално убијен, о чему је причао озлоглашени убица земунског клана Сретко Калинић, док је судбина Спасојевића и његове десне руке - Кума, већ добро позната.

Погледајте како су се "земунци" на челу са Спасојевићем и Кумом веселили у кафани:

Послушајте њихову омиљену песму "Птичица" у оригиналу:

(Мондо)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".