То је, напомиње, пре свега универзална позиција са које бранимо хуманост, односно европске и хришћанске вредности, па тек онда и српска позиција.

- У односу према недвосмисленом злочину какав је био напад хрватске авијације на српске цивиле на Петровачкој цести не би смело да буде српске или хрватске визуре или било какве политичке острашћености и калкулисања, а учиниоци морају да, у име онога што би требало да буду и српске и хрватске вредности, буду процесуирани и кажњени ако њихова кривица буде доказана - каже Селаковић коментаришући реакцију хрватске државе,јавности и медија то што је српско тужилаштво подигло оптужницу против четири висока официра хрватске војске за ратне злочине над Србима у "Олуји".

Забрињава, каже Селаковић, што поједини утицајни политичари у Хрватској не чине напоре да у своме друштву створе здрав и хуман однос према ратним злочинима и страдању недужних, јер не схватају да устајање у одбрану ратних злочинаца, које им можда може донети краткорочну политичку добит, дугорочно није у интересу друштва.

Фото: Танјуг

 

Још је озбиљнија апологија злочина у коју се упустила Хрватска академија знаности и уметности називајући један од најмонструознијих и најмасовнијих злочина у Другом светском рату „јасеновачким митом“, каже Селаковић.

Он поручује да кад хрватска политичка и културно-интелектуална елита негира или релативизује злочине које су мање или веће групе појединаца починиле у ратовима, поставља се питање како је могуће наредне генерације грађана Хрватске оспособити да нове односе са Србијом и њеним грађанима граде неоптерећени баластом злочина за које не сносе никакву одговорност.

Фото: АП /Дарко Бандић

 

- Поставља се и питање како је могуће да је Европска унија примила као пуноправну чланицу земљу у којој утицајни делови друштвене и политичке елите не исказују елементарну пристојност у односу према тешким и несумњивим злоделима - каже Селаковић.

Уз напомену да Србија и њен председник очигледно не деле вредности са таквом хрватском елитом, Селаковић поручује: "Инсистираћемо у наставку процеса европских интеграција на томе да нам буде јасно објашњено да ли негација злочина јесте европска вредност, а ако јесте, јасно ћемо саопштити да то није и никада неће бити наша вредност".

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".