- Ми смо наравно указали на то да је тај закон, којим Србија већ годинама шири своју јурисдикцију на територију других држава, нама неприхватљив и да је такав потез за Хрватску сигурно сигнал корака назад у нашим односима, а не корак напред - рекао је Пленковић, пренела је загребачка Н1 тв.

Све то,тврди, догађа се у светлу хрватских напора за нормализацију односа, за унапређење привредне сарадње, за јачање положаја хрватске мањине у Србији где су, каже, видљиви "неки искораци".

Рекао је и да се напори односе и на стабилан положај српске мањине у Хрватској.

Фото: Профимедиа

 

- Политика коју ми водимо већ шест година је политика сарадње, помирења, истина, одговарања за разне злочине… У сваком случају овакав потез, с обзиром на ту надлежност коју је Србија сама себи дала, је неприхватљива - казао је Пленковић.

Тужилаштво Србије подигло је оптужницу против четири хрватска пилота који су, како се наводи, наложили ракетирање цивила у избегличкој колони током војно-полицијске акције Хрватске Олуја у августу 1995.

Хрватски адвокат Анте Нобило изјавио је јуче да је званични Загреб направио пропуст што није покренуо истрагу о том догађају и да Хрватска сада има проблем.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".