Уведен у употребу 1961. у СССР-у још се налази у употреби великог броја армија света. Иако су га по карактеристикама надмашила многа модерна оружја, још увек је у употреби због своје ниске цене, велике ефикасности, те готово никаквих потреба за одржавањем.

Бацач граната РПГ-7 састоји се од цеви са механичким нишанима, окидача са осигурачем, механизма за пуцање и оптичког нишана ПГО-7.

Фото:Профимедиа

 

Цев бацача граната, дизајнирана за усмеравање лета гранате и уклањање барутних гасова при испаљивању, је глатка цев, у чијем се средњем делу налази експанзиона комора. Огранак има утичницу, а у средњем делу - млазницу направљену у облику два конвергентна конуса. Цев и грана су повезани навојем. Разводна цев у предњем делу има млазницу, у задњем делу се налази утичница са сигурносном плочом која штити затварач од контаминације. Цев има предњи изрез за држач граната, склопиви предњи нишан и нишан на специјалним основама на врху, а на дну је причвршћен механизам за пуцање састављен у рукохвату пиштоља за контролу ватре, што олакшава држање бацача граната када се пуца. На цеви са леве стране налази се шипка за монтажу носача оптичког нишана. Десно су монтирани окретни елементи за причвршћивање појаса са навлакама. На цеви бацача граната, две симетричне облоге од брезовог фурнира су причвршћене стезаљкама, које штите руке бацача граната од опекотина приликом пуцања.

Фото:Профимедиа

 

Механизам окидача има отворени окидач, спиралну главну опругу, окидач, осигурач са дугметом. Да бисте поставили бацач граната на осигурач, дугме мора бити притиснуто удесно.

Забрањено је гађање из затворених просторија и када се иза лансера налази препрека ближа од 2м. Због излаза димних плинова захтева већу површину за испаљивање. Послугу требају да сачињавају два војника. Пожељно је при гађању ставити антифоне.

РПГ-7 има максимални домет од 920 метара у ком тренутку ракета детонира. Ипак, сматра се да је ефикасан само до око 200 метара, на ком домету се процењује да има око 50% шансе да погоди мету од 5 пута 2,5 метара која се споро креће.

Примарни разлог зашто је РПГ-7 толико популаран јесте ниска цена—од 500 до 2.000 долара за лансер и 100 до 500 долара по ракети.

Карактеристике:

Дизајнер: Базалт

Произведено: око 9.000.000 комада

Маса: 6,3кг без нишана, а са нишаном ПГО-7 7кг

Муниција:

-ПГ-7В кумулативна мина (ХЕАТ) намењена је за онеспособљавање и уништавање оклопних борбених возила, свих врста моторних возила, бункера, земуница, утврђених зграда итд.

-ПГ-7ВЛ мина с промером бојеве главе 93 мм, намењена за уништавање оклопних возила и утврђених фортификацијских објеката.

Фото:Профимедиа

 

-ПГ-7ВР тандем кумулативна мина која се сатоји од једне кумулативне главе промера 64 мм и друге промера 105 мм. Ова мина је намењена за уништавање оклопних возила ЕРА оклопом. Прва глава детонира ЕРА оклоп, док друга продире кроз хомогени челик и експлодира.

-ТБГ-7В мина промера 105 мм пуњена термобаричким експлозивом који оксидира купећи кисеоник из околине и доводи до јаке детонације. Користи се за велике концентрације живе силе у урбаним борбама.

-ОГ-7В намењена је за уништавање и неутралисање живе силе и ватрених срестава која нису заштићена оклопом. Успешно дејство парчади мине је у пречнику око 100 метара.

Фото:Профимедиа

 

Борбена дејства:

- РПГ-7 је први пут употребио Египат током Шестодневног рата 1967. године.

- Оружје је кориштено од стране афганистанских муџахедина током Совјетско-афганистанског рата као и његов претходник РПГ-2.

- Током Вијетнамског рата северновијетнамске снаге су користиле РПГ-7 против оклопних транспортера М113.

- Током сукоба у Северној Ирској ИРА је користила РПГ-7 против оклопних возила британске војске, па је тако Бичмаунт авенија у граду Лургану названа авенијом РПГ-а.

- У Могадишу, Сомалији су два америчка хеликоптера УХ-60 Блацк Хаwк оборена 1993. помоћу овог оружја.

- Талибани у Афганистану имају формиране јединице ловаца на тенкове који имају и до 15 РПГ-ова приликом једног напада.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".