Чини се да само личности из филмског света одлазе на село да направе неки свој кутак и извор зараде.То је свакако плус за српско тржиште јер су се на полицама маркета нашли разни производи.   

Скоро је млади глумац Марко Васиљевић испричао како са братом гаји орахе. Он глуми у серији "Тајне винове лозе" и његов лик потиче из породице која се бави виноградарством.

Фото: Принстскрин/Инстаграмmarkovaisljevic

 

- У последње време помало могу да бирам шта ћу да играм, до скоро сам био пресрећан кад ми понуде било какву улогу. Надам се да ћу моћи да живим само од посла за који сам се школовао, али волео бих да имам и план Б. Можда сам новац који сам уложио у земљу могао да потрошим на путовања или да купим мотор, што и приличи мојим годинама. Али, гледам дугорочно. Далеко од тога да су ми потребни милиони, скроман сам човек, само бих волео да до четрдесете имам финансијску одступницу која ће ми омогућити да се глумом бавим у мери и на начин који мени прија - рекао је млади глумац.

Александар Радојчић који је стекао славу у бројним серијама  укључујући ,,Монтевидео, Бог те видео'', ,,Шешир професора Косте Вујића'' , ,,Војна академија'' донео је из Лондона акаи бобице које играју битну улогу у здрављу. 

Фото: Инстаграм принтскрин/ radojicic_aleksandar

 

Овај бизнис једна је опција за бољу будућност уколико не буде могао да се бави глумом. 

"Иако је предузетништво све осим сигурно, сматрам да је добро имати и опцију Б, као и Ц. Не знам да ли ћу имати ту срећу да се целог живота бавим глумом и да од ње живим", истакао је Радојичић.

Сличним путем кренуо је и Александров колега Бранко Јанковић који извором свог идентитета сматра родно место. 

Када је пожелео да постане глумац, Бранко Јанковић кренуо је из родног места Гуњаци код Осечине пут Бањалуке. Тамо је дипломирао, остварио свој сан и данас ради пуном паром. Ипак, негде на том путу уметника схватио је да његова срећа неће бити потпуна ако се не врати на родну груду, где данас живи с породицом, супругом и троје деце, има фарму коза и бави се и пољопривредом. То му је база из које креће на послове глумца. У позоришту се највише исказао у БДП, као стални члан, а телевизијска публика заволела га је у серијама "Војна академија" и "Тате".

Фото: Архив Новости

 

- Извор мог идентитета моје родно место. За мене је моје село Гуњаци изузетно важно јер сматрам да, захваљујући њему, имам толико енергије. Тако сам и дошао на идеју с козама, мада сам у први мах замислио да ми то буде хоби. Није ми циљ профит, циљ ми је да људи препознају квалитет и труд.- рекао је глумац. 

Ненад је истакао да је врлина у давању и да се здрав рад постиже жртвом. Велика  је потражња и за сиревима које производи. 

- Добро, хвала богу. Само жртва и здрав рад стварају квалитет. Не можете да замислите колико се тражи домаћи, обичан, квалитетан козји сир. Људи разумеју искреност и спремни су да је подрже. Иза мене већ постоји 35 људи који раде са мном у фирми, морам да бринем о њиховим породицама, имам и близу 30 коопераната, око 1.500 коза. Годишња прерада нам је прошле године била око 300 тона козјег млека, сад ће бити 500.

 

- Да нема новца, то у обртним средствима не би било одрживо. Волим да дам и поклоним, то је италијански и турски начин трговине. У давању је добит. Грамзивост, воља, дигитрон, ништа од тога није одрживо, јер су људи гладни квалитета и комедије. Козе су нешто што је неопходно, у мојој глави ће оне спасти свет. Све што радим у животу морало је да се деси и све што радим је с пуно крви.- истакао је глумац. 

Млада мајка и глумица, од недавно и домаћица Марија Петронијевић одлучила је да свој живот настави далеко од очију јавности, а мир је пронашла у родном селу Висибаба, недалеко од Пожеге. У престоницу долази само када су битни догађаји а љубав према глуми је заменила љубави према селу. 

Редовно на свом Инстаграм профилу објављује фотографије из њене оазе и како изгледа све што створи. 

- Одрасла сам на селу. Вероватно да ме је та средина формирала и усадила неке потребе у мени и када се указала прилика, пратећи унутрашњу потребу, почела сам да радим и ту ствар коју волим. Дивно је када видите нешто што долази као производ вашег рада и када тај напредак можете свакодневно да примећујете - изјавила је Марија једном приликом. 

Фото: Јутјуб принтскрин/Koma_Kamikaza

 

- Нема тог поштеног посла, ког би човек могао да се стиди и срами. У земљи сељака на брдовитом Балкану, они су ти који увек могу ићи подигнуте главе, јер су свој народ и своју земљу бранили и одбранили, хранили и нахранили, чували и сачували. Није им лако. Ја то знам - причала је лепа глумица.

Чувени глумац Ненад Јездић чије филмове и серије у којима он глуми обожавамо да гледамо проводи више времена у родном селу у близин Ваљева, Забрдици. Ненад се бави производњом ракије, а планира да у будућности укључи у бизнис своје четворо деце како буду расла, уколико то буде и њихова жеља. За све послове на имању од одржавања до производње ангажује људе из села. 

На породичном имању је засадио прве воћке још пре скоро 15 година. Тада је имао 70 ари, а сада 20 хектара озбиљног бизниса, где воће расте, прерађује се, ферментише и дестилише. У подруму куће смештена су бурад са ракијом, а то пиће производи од различитог воћа. 

- Морам вам рећи да сам већину ових ствари које овде видите платио од своје глуме. Од свих својих серија, филмова, реклама дошао сам до овога овде где сам сад. Часно је рећи да су овде паре и које дугујем, али то је тај ризик који мора да постоји - казао је Јездић раније.

- Овде имам шансу да урадим нешто драгоцено за све своје. Ово је сада моја потреба. Морам ово да урадим због своје породице, али и због људи из овог села који раде и који ће тек радити код мене и на радост њихове деце - рекао је Ненад Јездић једном приликом те открио да поседује двадесет хектара земље.

- Истинску пуноћу живота осећам на селу, али то ме неће удаљити од сцене. Напротив. Себе овде видим за цео живот - поручио је Ненад.

Фото: П. Милошевић

 

Глумица Љиљана Благојевић и драмски писац Синиша Ковачевић преселили су се из града на село Судрук, а стан у престоници оставили су својој ћерки Калини.

- Одселили смо се у Сурдук, поред Дунава, у кућу с двориштем из којег поглед пуца на винограде. Сада имам више времена да читам и размишљам о себи. Лежем раније, а будим се природно. Земун је некада имао атмосферу малог града, али добио је брзину Београда. Ипак, остао ми је прва љубав, ту сам рођена, одрасла, ишла у школу, ту су ми били први изласци - истакла је тада глумица.

Њен супруг, драматург Синиша Ковачевић сматра да је веза села и града изузетно драгоцена.

- Које предности има живот на селу, грађа је за читав есеј. Ипак, има и мана живот у руралној средини, као што има и предности живот у граду, те и нису баш компаративне вредности. Ако ме питате је ли нам лепо у Сурдуку, свакако да јесте, али најбоља је комбинација живети на селу, али не прекидати везу са градом - поручује Синиша, који на свом имању попут глумца Ненада Јездића прави ракију, али само за своје потребе.

Музичар Дарко Рундек је такође један од познатих личности које су "повукле" ногу и отишле у природу. Он се преселио из родне Хрватске у Француску. Тренутно живи у покрајини близу Провансе, и на колективној фарми производи свој хлеб, зимницу и пиво.

- Ја сам сад у покрајини Севен, брдовит крај изнад Провансе. Има велики национални парк у близини. Учествујем у животу једне колективне фарме, која, осим што се већином сама прехрањује, производи хлеб, зимницу и пиво. Све је органско - изјавио је Рундек. 

(Курир.рс)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".