Према Правилнику о козметичким салонима и употреби соларијума, који је ступио на снагу средином фебруара, старији ће и даље моћи да се "кварцују", али само ако претходно потпишу да су упознати са свим могућим ризицима коришћења апарата са соларним лампама. Власнике соларијума нова правила обавезују да контролишу исправност апарата на сваких шест месеци и да редовно мењају лампе.

У Министарству здравља кажу да ће њихове инспекције контролисати примену Правилника.

- Иницијативу да се ограничи употреба соларијума за млађе од 18 година покренуло је удружење Удружење дерматолога Србије, и добро јешто је та пракса, на коју се одлучује све више земаља у свету, усвојена и код нас - каже професор др Лидија Кандолф Секуловић, дерматолог ВМА и национални координатор кампање "Евромеланом".

У Аустралији је, рецимо, потпуна забрана и употребе и продаје соларијума за све особе на снази од јануара 2015. Кад је у земљама ЕУ усвојена препорука да се од 2017. године соларијуми више не користе, и пошто је постепено увеђена забрана, у Србију је увезено много половних са слабијом заштитом, нарочито из Немачке, која је забранила коришћење соларијума.

Фото: Д. Дозет

 

 

Сматра се да су соларијуми, које је Светска здравствена организација сврстала у прву групу канцерогена, разлог што у свету има више од 450.000 случајева меланома, најтежег рака коже , а стручњаци кажу да чак и само један одлазак у соларијум повећава ризик од настанка те болести. Од ње у Србији годишње оболи више од 600 људи, од којих 200 већ у тренутку постављања дијагнозе има најтежу форму меланома.

Лекари да је настанак меланома код младих од 18 до 29 година у највећем броју случајева последица УВ зрачења у соларијуму, а показало се да је код нас употреба ових апарата забрињавајуће - масовна.

Истраживања спроведена у четири средње школе у Србији показала су да је 38 одсто средњошколаца било бар једном у соларијуму, а да су неки од њих почели тамо да одлазе са 13 година. Око осам одсто средњошколаца изјавило је да су више од 30 пута били у соларијуму.

 

(Ало)

БОНУС ВИДЕО:

ПОРУКА КРАТКА - ДИРЕКТНО У ГЛАВУ Констрактин концерт у школи, већи лом него на Евросонгу

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".