Кинески и руски стратешки бомбардери летели су изнад Јапанског мора, баш у тренутку када је председник САД Џозеф Бајден присуствовао самиту у Токију, пише Франце24.

- Данас су бомбардери са нуклеарном способношћу извели заједнички лет изнад Јапанског мора док се амерички председник састајао са колегама из Јапана, Аустралије и Индије - саопштио је амерички званичник.

Фото: Профимедиа

 

Авиони нису пробили територијални ваздушни простор, а то је четврти пут од новембра да су у близини Јапана примећени заједнички летови Русије и Кине.

- Кинеским бомбардерима придружила су се два руска бомбардера у Јапанском мору и извела заједнички лет у Источно кинеско море - рекао је јапански министар одбране Нобуо Киши новинарима.

Он је додао да је оваква вежба неприхватљива провокација.

Званична Москва саопштила је данас да је лет обављен строго у складу са одредбама међународног права и да није био уперен против других земаља.

Патролу је извела ваздушна јединица коју су чинили стратешки бомбардери Тупољев Ту-95 и Сијан Х-6, додају из руског министарства.

На појединим деоницама лета, ове бомбардере су испратили авиони јапанских и јужнокорејских ваздушних снага, преноси ТАСС.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".