Мађарски пијаниста и композитор Режо Шереш 1933. године искомпонавао је ‘Суморну недељу’, познату и под називом "Самоубилачка песма". Изворни текст под називом "Свет се завршава" говорио је о очају узрокованим ратом, а завршавао се мирном молитвом о људским гресима. Песник Ласло Јавор потом је написао нови текст на Шерешову композицију који је потиснуо онај стари и започео једну од најезивијих прича у историји музике.

Фото: Профимедиа

 

 

У Јаворовом тексту главни јунак, скрхан смрћу своје љубави без које нема снаге да живи, одлучује да изврши самоубиство. Песма је први пут објављена у Мађарској 1935. године и од првог тренутка изазивала је огромне контроверзе.

Одмах по објави за песму су почела да се везује језива урбана легенда да су наводно стотине особа у Мађарској извршиле самоубиство када су први пут чули ову композицију.

Међутим, због своје несвакидашње мелодије и квалитета, песма се убрзо из Мађарске проширила на цео свет. Већ 1936. песма је преведена и објављена на енглеском језику, а језиве урбане приче о самоубиствима повезане с овом композицијом почеле су да се препричавају и широм енглеског говорног подручја.

Године 1941. славна америчка џез певачица Били Холидеј снимила је своју верзију песме, а њен текст увелико је одударао од оргиналног. Због лошег гласа који је пратио песму и суицидне поруке које шаље, стихови у изведби Холидеј имали су далеко оптимистичнији тон. Ипак, иако знатно ублажена и с далеко ведријим тоном, ББЦ је забранио емитовање и верзије Били Холидеј, како се у јеку Другог светског рата не би ослабио морал британског становништва.

Језивости ове песме и легенде везане за њу, додатним аргументима поткрепила је и судбина самог композитора Режо Шереша. У јануару 1968. године, тачно 35 година од како је написао песму, Шереш је извршио самубиство. Иако је преживео првобитни покушај самоубиства, када је скочио кроз прозор, те том приликом доспео у болницу - он је лежећи на болничком кревету сам себе задавио жицом.

- Први пут кад сам је отпевала мислила сам да је то била грешка… није било чак ни благог аплауза кад сам завршила. Онда је једна особа почела нервозно да тапше, и одједном су сви тапшали - написала је Холидеј у својој аутобиографији.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".